Cele mai bune părţi ale fructelor şi legumelor pe care nu le mănânci

Majoritatea adultilor ar beneficia daca ar consuma o cana si jumatate pana la doua cani de fructe si doua-trei cani de legume in fiecare zi. Dar ar fi mai usor sa ajungem la portia zilnica recomandata daca nu am arunca atat de multe bucati si parti benefice din fructele si legumele noastre favorite. (Sa nu mai mentionam ca am putea sa ne oprim din irosirea a 25-33% din mancarea noastra la nivel global). Da, vorbim despre seminte, coji, tulpini si nervuri, si multe altele despre care va ganditi ca trebuie sa le aruncati la gunoi, scrie huffingtonpost.com.
Alina Costache
02 feb. 2016, 13:19
Cele mai bune părţi ale fructelor şi legumelor pe care nu le mănânci

Se pare ca, multumita unor beneficii deosebite pentru sanatate, acestea nu ar fi nevoie sa fie exilate la gramada de compost. Incepeti sa va bucurati de aceste opt suplimente inca de astazi.

Cojile de mar

Un antioxidant numit quercetina te asteapta in coaja marului tau, furnizand beneficii pentru plamani si creier. Coaja de mar mai contine si mai multe fibre si vitamine decat pulpa fructului.

Nervurile de la frunzele de sfecla mangold (Swiss Chard)

Un studiu din 2006 a gasit ca in aceste nervuri cu nuante stralucitoare sunt cantitati substantial de glutamina, un aminoacid care joaca un rol esential in procesele de vindecare si refacere a corpului. Incearca sa le toci si sa le gatesti impreuna cu frunzele.

Cojile de portocala

Potrivit unui studiu din 2004, in coaja portocalei si a altor citrice exista o substanta ce poate avea un efect de micsorare a colesterolului, efect mai puternic si decat unele medicamente prescrise pe reteta. Compusii, flavone polimetoxilate, ar mai putea explica si puterile protectoare ale citricelor impotriva bolilor de inima si a inflamatiilor, potrivit studiului.
Nu te ingrijora: nu trebuie sa musti din intreaga portocala. Razuieste-o sau da aroma cu bucatele de coaja felurilor tale favorite de mancare.Ai grija insa sa ca fructul provina dintr-o sursa sigura, preferabil agricultura ecologica, traditionala.

Frunzele de sfecla

Desi acum recoltam aceste plante pentru radacinile lor – sfeclele – ele au fost cultivate mai intai pentru frunzele lor, dupa The Complete Leafy Greens Cookbook/Cartea de Bucate Completa a Legumelor cu Frunze Verzi. Gatiti-le pentru fibre, calciu, fier, si multe altele, plus gramezi de vitamina A si K. Asteptati-va la un gust pe jumatate sfecla, pe jumatate kale(varza furajera), in intregime gustoasa.

Coaja pepenelui verde 

Carnea suculenta a acestui fruct favorit al verii contine un aminoacid numit L-citrulina, despre care se crede ca imbunatateste performantele atletice si alina durerile musculare. Dar citrulina, care mai ajuta la inlaturarea azotului din sange, a fost descoperita ca gasindu-se si in coaja lui, intr-un studiu din 2003 al Serviciului de Cercetari al Departamentului pentru Agricultura al SUA/USDA’s Agricultural Research Service.

Frunzele de nap/gulie

Precum guliile, aceste frunze care nu ar trebui aruncate sunt un amestec de dulce si iute. Precum frunzele de sfecla, sunt superbogate in vitaminele A si K, dar si o foarte buna sursa de fibre, fier, potasiu si multe altele.

Coaja cartofului

Pulpa acestei legume are o gramada de oferit, dar in mod egal, si coaja ofera multa fibra. Mai contine si o gramada de vitamine B, C, fier, calciu si potasiu, printre alti nutrienti, potrivit Academiei de Nutritie si Dietetica din SUA. Asta nu inseamna sa comanzi coji de cartof la bar; doar ramai la cartofi copti cu coaja cu tot.

Semintele de dovleac

Data viitoare cand scobesti un dovleac, pune deoparte maruntaiele sangeroase pe masura ce le scoti prin scobire. Circa o jumatate de cana contine mai mult decat doza zilnica recomandata de magneziu, al carui nivel scazut poate duce la probleme cardiace, osteoporoza si dureri de cap. Semintele mai sunt bogate si in fier si proteine, ca si in anumiti compusi vegetali numiti fitosteroli, care s-au aratat a reduce colesterolul „rau”.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Stațiunea celebră din România, goală înainte de Paște. Este prima dată în două decenii când se întâmplă asta
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Schimbări în Codul Muncii. Angajații care își vor face singuri programul de lucru
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Lumânarea de la Înviere nu se aruncă! Ce trebuie să facem cu lumânarea după ce trecem pragul casei
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai