Comisia de buget a Senatului a luat, marti, in discutie Legea darii in plata, dar, la solicitarea reprezentantilor bancilor, a decis sa amane cu o saptamana dezbaterile. Reprezentantii bancilor au motivat ca nu au avut suficient timp la dispozitie sa studieze amendamentele, potrivit Mediafax.
„Formele astea de tergiversare pe care bancile le incearca, cum ca n-au avut timp sa studieze amendamentele, asta face parte dintr-un razboi tactic pe care bancile il incearca, din nefericire, il incearca pe spinarea oamenilor. Dupa cum ati vazut, au incercat cu presiuni asupra parlamentarilor (…)Acum n-au avut timp sa studieze amendamentele, ca atare, mai amana cu o saptamana. Vreau sa va spun ca oamenii astia nu inteleg ca tot razboiul acesta pe care il duc ei, il duc pe spinarea oamenilor si in defavoarea lor„, a declarat Daniel Zamfir, initiatorul legii.
Deputatul PNL a adaugat ca tentativele institutiilor bancare sunt inutile si ca „in niciun caz, sub nicio forma, principiul legii, acela care este unul corect, de impartire a riscului intre client si banca, la acest principiu nu se modifica„.
Pe 18 decembrie 2015, presedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului o cerere de reexaminare a legii privind stingerea creditelor prin darea in plata a imobilelor, invocand faptul ca acest proiect este binevenit, insa forma adoptata de Legislativ, in loc sa-i ajute pe cei cu credite, risca sa creeze „dificultati”.
Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri.
Debitorul trebuie sa transmita creditorului prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului in care anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale si ale executorului judecatoresc sau avocatului, dupa caz, vor fi suportate de debitor.
Dupa comunicare deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau garantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.
Proiectul de lege prevede ca la momentul incheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, va fi stinsa orice datorie a debitorului fata de creditor, acesta din urma neputand solicita sume de bani suplimentare.
Decizia finala privind solicitarea de reexaminare apartine Camerei Deputatilor.