Datele studiului ROADS arată că în primul semestru din 2015 publisherii au încasat cu 15% mai puţin bani comparativ cu semestrul anterior (S2 2014).
O situaţie similară a fost înregistrată în S1 2013, când scaderea faţă de semestrul anterior a fost de 12% faţă de H2 2012, dar cel de-al doilea semestru din 2013 a recuperat aceasta scădere.
“Este foarte posibil ca această scadere să fie doar conjuncturală, iar S2 2015 să aducă întreg anul 2015 pe un grafic de creştere, vom vedea exact la momentul raportarii complete pe 2015, însa noi, ca industrie locală, ar trebui sa urmărim creşterea permanentă a acestei pieţe. Printre pârghiile pe care le avem la dispoziţie sunt eforturile comune, de industrie, pentru promovarea oportunităţilor şi performanţelor locale, dar şi maximizarea experienţelor premium de conţinut şi publicitate, care să aducă împreună cât mai multă valoare adăugată tuturor părţilor implicate, de la utilizatorul de internet la publisher, agenţie şi advertiser”. a declarat Ionuţ Oprea, preşedinte al Asociaţiei IAB Romania.
“Traversăm o perioadă plină de provocări şi incertitudini pentru publisherii online locali care trebuie să găsească noi modalităţi de monetizare a conţinului online şi să facă faţă competiţiei tot mai acerbe din partea giganţilor americani din zona IT care au acaparat o mare parte din piaţa de publicitate online. Reţeta financiară de succes trebuie să se bazeze pe cunoaşterea în detaliu a particularităţilor pieţei online din România şi pe înţelegerea nevoilor clienţilor de publicitate, precum şi în îmbunătăţirea calităţii conţinutului online”, a declarat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanţă pentru Management, PwC România.
Tendinţe si evoluţii:
– Domeniul Online retail îşi continuă tendinţa generală de creştere din punct de vedere al investiţiilor in publicitatea online, înregistrând o nouă sumă record – 4,704,510 RON, cu 14% mai mare decât vechiul său record din H2-14. De asemenea, domeniile Pharmaceutical & healthcare si Entertainment & the media au înregistrat creşteri faţă de semestrul anterior, atingând bugete de 2,216,386 RON, respectiv 1,926,108 RON. Liderul detaşat este în continuare sectorul Telecom (7,952,293 RON), urmat de Online Retail şi Drinks (3,868,348 RON).
Studiul ROADS (Romanian Online Advertising Study) reprezintă studiul cel mai important pentru industria locală de advertising online din România, analizând piaţa în funcție de trei criterii principale: formatele de publicitate folosite, categoriile de advertiseri care au utilizat publicitatea pe Internet și lunile din fiecare semestru pentru determinarea sezonalității. Realizat începând cu anul 2008, ROADS oferă date relevante despre încasările nete provenite din publicitate online și contorizează atât datele furnizate de către publisheri care vând direct din propriul portofoliu de site-uri, cât pe și cele furnizate de către regii.