Diaconu reia lupta cu ANI la ICCJ şi nu renunţă la mandatul de senator

Ministrul desemnat al Culturii, Mircea Diaconu, a anunţat că a decis să îşi menţină recursul depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva ANI, care l-a declarat incompatibil. Diaconu neagă că ar fi spus că intenţionează să renunţe le mandatul de senator.
Romania TV
04 mai 2012, 12:03
Diaconu reia lupta cu ANI la ICCJ şi nu renunţă la mandatul de senator

„Am constatat că a apărut în presă o intoxicare privind retragerea mea din Senat. Nu am declarat niciodată așa ceva. Menționez cu această ocazie că nu mă retrag din Senat, din calitatea de senator. În plus, precizez că am decis să îmi mențin recursul de la Înalta Curte de Casație și Justiție în procesul cu Agenția Națională de Integritate”, precizează Diaconu în cadrul unui comunicat de presă.

Mircea Diaconu, propus ministru al Culturii, a anunţat, joi, că îşi retrage recursul de la ICCJ privind constatarea incompatibilităţii sale întrucât a deţinut, pe lângă funcţia de parlamentar, şi pe cea de manager de teatru, ceea ce înseamnă că actorul va trebui să renunţe la mandatul din Senat.

Renunţarea la recursul faţă de decizia din 16 septembrie 2011 a Curţii de Apel Bucureşti, care a confirmat de fapt starea sa de incompatibilitate sesizată de Agenţia Naţională de Integritate, face ca această decizie să devină executorie şi irevocabilă. O asemenea hotărâre are drept consecinţă interdicţia de a ocupa funcţii publice pentru o perioadă de trei ani.

„O să îmi retrag recursul pentru că această decizie este excepţională şi sunt de acord cu ea”, a afirmat, marţi, ministrul nominalizat la Cultură, Mircea Diaconu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) are stabilită data de 8 mai 2012 ca termen pentru judecarea recursului lui Mircea Diaconu împotriva Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), când se presupune că actorul va renunţa la acţiunea sa. În cazul renunţării la recurs, rămâne valabilă decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care Diaconu a pierdut procesul cu ANI.

În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate a constatat că Mircea Diaconu este în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală (funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale).

Potrivit articolului 71, alineatul (2), din Constituţia României: „Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului”.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins ca nefondată, în 16 septembrie 2011, contestaţia lui Mircea Diaconu faţă de decizia ANI, senatorul liberal anunţând că face recurs la instanţa supremă. Concret, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat actul de constatare al inspectorilor de integritate, potrivit căruia actorul Mircea Diaconu a încălcat regimul incompatibilităţilor.

La momentul în care a fost învestit senator, Diaconu avea termen 15 zile pentru a-şi da demisia din funcţia de director de teatru, ceea ce nu a făcut, cumulând astfel două funcţii publice.

Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu, în 15 noiembrie 2010, în urma publicării unui material de presă cu privire la posibila nerespectare de către Mircea Diaconu a regimului juridic al incompatibilităţilor.

Mircea Diaconu este senator PNL din 19 decembrie 2008, iar de atunci a fost simultan şi director-manager al Teatrului „C.I. Nottara”.

Mircea Diaconu a declarat la momentul respectiv că are o decizie a Senatului potrivit căreia activitatea sa artistică „şi nu comercială” nu este incompatibilă cu funcţia de senator. „Dacă şi teatrul este incompatibil… sau poate s-a primit ordin să fie incompatibil”, spunea atunci Diaconu.

Ulterior, în 28 noiembrie 2011, Mircea Diaconu a adresat preşedintelui Biroului Permanent al Senatului, o scrisoare în care arăta că i-a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să îi aprobe încetarea delegaţiei de manager al Teatrului Nottara din Bucureşti.

Actorul arată, în document, că începând cu data de 24 noiembrie 2011, a solicitat primarului general al Capitalei să îi aprobe încetarea delegaţiei de manager al Teatrului Nottara. Biroul Permanent al Senatului a luat act de această solicitare, Diaconu părăsind funcţia de director, după ce a timp de trei ani a încasat salariul şi de senator, şi de manager de teatru.

Miercuri, 3 mai, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că forurile de conducere ale partidului au încredere în ministrul desemnat la Cultură, Mircea Diaconu, căruia i-au dat un mandat cu unanimitate de voturi, respingând acuzaţiile privind incompatibilitatea şi conflictul de interese.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diana Șoșoacă acuză Europa că a „distrus România” în primul său discurs din Parlamentul European
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'