Autoritățile au reușit să stabilească în cazul a 17 pacienți o conexiune cu virusul Zika, puternic suspectat că ar avea legătură cu apariția microcefaliei, o malformație congenitală de care suferă copiii născuți cu un creier anormal de mic.
La 30 ianuarie fuseseră analizate 4.783 de cazuri suspectate, dintre care 709 au fost respinse și 404 au fost confirmate, într-o creștere cu 49,6% față de ultima săptămână, a indicat ministerul într-un comunicat.
Citeşte şi VIRUSUL ZIKA. SUA anunţă un caz de transmitere pe cale sexuală
Numărul de cazuri suspectate a crescut la rândul său cu 6,43% într-o săptămână. Prin comparație, doar 147 de cazuri de microcefalie au fost diagnosticate pe parcursul lui 2014.
În plus, autoritățile au semnalat 76 de decese în rândul copiilor, dintre care 15 sufereau de microcefalie sau de altă modificare a sistemului nervos, virusul Zika fiind identificat în țesutul fetal a cinci dintre aceștia. De asemenea, 56 de cazuri sunt în curs de analizare, iar cinci au fost respinse.
„Ministerul Sănătății analizează toate cazurile de microcefalie și de alte modificări ale sistemului nervos central raportate de către state și posibila lor legătură cu virusul Zika și cu alte boli congenitale”, a anunțat ministerul.
La nou-născuți, un perimetru cranian egal sau mai mic 33 de centimetri este considerat un posibil caz de microcefalie, care ulterior poate fi confirmat sau respins prin examinări.
Începând cu aprilie 2015, peste un milion și jumătate de brazilieni au contractat virusul Zika, care se răspândește exponențial în America de Sud prin intermediul țânțarului Aedes aegypti, considerat și vectorul febrei Dengue, febrei galbene și al Chikungunya.