Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Curţii de Apel Târgu Mureş, instanţa a admis, vineri, cererea de suspendare a aplicării HG 230 din 27 martie 2012, privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, transmite Mediafax.
„Astăzi, 4 mai 2012, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Târgu Mureş s-a pronunţat în dosarul 160/43/2012 şi a admis cererea de suspendare a executării actului administrativ reprezentat de HG 230/27.03.2012, privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş până la pronunţarea în fond a cauzei având ca obiect cererea de anulare a actului administrativ atacat”, se arată în comunicat.
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Duşa, a precizat că solicitarea de suspendare a executării HG 230 din 27 martie 2012 a fost formulată de conducerea UMF Târgu Mureş, sentinţa de vineri fiind executorie, dar şi atacabilă cu recurs, în cinci zile de la comunicare.
Potrivit aceleiaşi surse, pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş a fost înregistrat un alt dosar, în care o asociaţie cere anularea HG 230/2012. Pentru acesta a fost fixat primul termen de judecată în 6 decembrie.
„În ceea ce priveşte dosarul 67/43/2012 având ca obiect anularea actului administrativ reprezentat de Carta UMF, care a avut termen de judecată tot astăzi, în cadrul aceleiaşi secţii, vă informăm că această cauză a rămas în pronunţare pentru data de 11 mai 2012”, se mai arată în comunicat.
Tot în 11 mai este programată, la Tribunalul Mureş, o cauză în care Asociaţia Maghiară de Pregătire Medicală şi Farmaceutică din România a reclamat UMF Târgu Mureş, tot pe tema Cartei universităţii.
Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureş a fost aprobată la sfârşitul lunii martie de Cabinetul Ungureanu.
Actul normativ stabileşte că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.
Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.
Maghiarii au spus că sunt gata să susţină guvernul Ponta dacă nimeni nu se va atinge de universitatea de medicină de la Târgu Mureş. UDMR invită noua Coaliție de Guvernare la masa discuțiilor. Formațiunea maghiară este gata să-și dea voturile pentru susținerea noului Guvern. Nu însă fără condiții.
Premierul desemnat Victor Ponta își menține decizia de a abroga hotărârea privind înființarea liniei de studiu în maghiară la Târgu Mureș. Cu toate acestea, Ponta nu refuză dialogul cu UDMR.