Băsescu, despre protocolul de colaborare PSD-UNPR: Miza este votul pentru alegerea primarilor în două tururi

Traian Băsescu, liderul Mişcării Populare, a vorbit, miercuri seară, la Televiziunea Publică, despre protocolul de colaborare dintre PSD şi UNPR. Oficialul consideră că miza semnării acestui protocol este "votul pentru alegerea primarilor în două tururi".
Iulian Tudor
03 feb. 2016, 20:33
Băsescu, despre protocolul de colaborare PSD-UNPR: Miza este votul pentru alegerea primarilor în două tururi

Multi au apreciat ca semnarea protocolului (de colaborare PSD-UNPR – n.r.) era legata de votul de miercuri (ridicarea imunitatii parlamentare – n.r.), dar nu cred. Miza nu era votul pentru Gabriel Oprea, miza era votul pentru alegerea primarilor in doua tururi„, a declarat Traian Băsescu.

Daca Gabriel Oprea trece de partea liberalilor, castiga liberalii cu sase voturi. Asta e miza protocolului, nu votul de astazi. Se va semna protocolul maine (joi – n.r.), chiar daca apoi vor interveni schimbari de pozitie din partea PSD, dupa ce se va intra in campania electorala. Nu cred ca PSD isi permite sa nu semneze protocolul de frica modificarii legii alegerilor locale„, a mai explicat fostul preşedinte.

Băsescu a mai spus că nu crede că PNL este in „negocieri deschise” cu UNPR. „Poate o comunicare exista. PNL nu ii poate oferi UNPR-ului ce ii poate oferi PSD, adica locuri pe listele de la alegerile parlamentare”, a mai adaugat Traian Basescu.

„O alianta MP – UNPR este exclusa”

Liderul MP a declarat că nu a vorbit cu Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, despre o alianţă între cele două formaţiuni, în vederea alegerilor din 2016.

Este exclus. Am mai văzut unii analiști spunând cu foarte mult aplomb că au fost discuții între UNPR și Mișcarea Populară. Este o minciună de tip stalinist. N-am avut niciodată discuții cu Gabriel Oprea pe această temă. (…) În orice caz, ce vă garantez – eu nu voi fi la masa negocierilor, pentru că nu mai am ce să negociez pentru mine, nu mai vreau nimic pentru mine de la politică, dar vreau să construiesc un partid„, a precizat Basescu.

Partidul Social Democrat și Uniunea Națională pentru Progresul României semnează, joi, protocolul de colaborare, după ce miercuri evenimentul a fost amânat. Semnarea protocolului va avea loc la ora 11,00, la sala grupului PSD din Camera Deputaților, potrivit Biroului de presă al social-democraților.

Documentul, care va fi semnat de președinții PSD și UNPR, Liviu Dragnea, respectiv Gabriel Oprea, privește colaborarea celor formațiuni în alegerile locale, votul într-un singur tur de scrutin și candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din această toamnă.

Conform proiectului de protocol, pentru alegerile locale din iunie 2016, PSD și UNPR convin să lase la dispoziția organizațiilor locale modalitățile concrete în care se stabilesc colaborări sau cooperări punctuale, inclusiv candidaturi pe liste comune pentru obținerea unui număr cât mai mare de voturi, precum și pentru constituirea de majorități locale și/sau județene. Totodată, PSD și UNPR resping categoric în anul electoral 2016 modificarea Legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale, precum și a Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților. „PSD și UNPR susțin inițierea unor dezbateri cu privire la întregul sistem electoral din România, începând cu noua legislatură a Parlamentului României 2016 — 2020”, se arată în textul citat.

În ceea ce privește alegerile parlamentare din toamna anului 2016, proiectul de protocol prevede că, după încheierea alegerilor pentru administrația publică locală din iunie 2016, cele două partide vor aproba în forurile statutare ale fiecăruia un acord în care vor fi prevăzute condițiile cu privire la participarea în comun la parlamentare.

Protocolul, care încetează prin acordul părților, poate fi modificat sau completat numai cu acordul părților și intră în vigoare în momentul semnării de către parteneri.

Documentul convenit de cele două partide ar fi trebuit semnat miercuri, dar liderii PSD și UNPR au decis amânarea evenimentului. Miercuri, Senatul a votat solicitarea DNA privind încuviințarea urmăririi penale în cazul președintelui UNPR, Gabriel Oprea.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Un nou atac al urșilor în comuna Rucăr, județul Argeș: un cioban grav rănit
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'