UPDATE ora 12.00 Radu Mazăre a plecat de la audieri, de la DNA.
„Am explicat cum functiona comisia de despagubire in baza legii 18, care este alta decat cea in baza legii 10. Am spus ca secretarul Consiliului Local, care este angajatul Guvernului, era secretarul Comisiei. Ei intruneau Comisia, mie doar imi aduceau la semnat documentele. Semnam ca primarul. Le-am zis ca nu am discutat niciodata despre nicio retrocedare sau dosar.
Sunt inginer electrician. Eu ma pricep sa ma uit intr-un dosar care, cum e linia succesorala, mostenitori? Trebuie sa se uite cei care au facultate pentru asa ceva. Crezi ca ma pricep sa ma uit pe documente si pe harti din punct de vedere topografic unde este pozitionat terenul? Cand esti primar, nu esti Voda, nu te pricepi la toate„, le-a spus Mazăre jurnaliştilor, la ieşirea de la DNA.
„Am intrat martor, am iesit martor. Imi spunea comisarul ca nu e nevoie sa vin cu avocatul, dar i-am zis ca si la toaleta ma duc cu avocatul„, a adăugat fostul edil.
Mazăre le-a spus ziariştilor care l-au întrebat din ce se întreţine, că mai are câteva provizii. „Am din ce sa ma intretin, mai avem niste provizii, dar la un moment dat va trebui sa ma apuc sa fac ceva, insa nu m-am hotarat ce„, a mai spus Radu Mazăre.
–––––––––––––––––––––––––––
Fostul edil al Constanței a precizat că a fost chemat ca martor în dosarul ANRP.
„Și ce vreţi să comentez eu, raportul de evaluare? Eu sunt inginer. Evaluările le fac nişte evaluatori care fac nişte studii pentru aşa ceva şi răspund pentru evaluările pe care le fac. Dumneavoastră (adresându-se jurnaliștilor, n.r.) ce profesie aveţi, ştiţi să evaluaţi un metru pătrat? Nici eu”, a declarat Radu Mazăre jurnaliştilor la intrarea în sediul DNA.
Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, s-a prezentat la DNA pentru a fi audiat în dosarul ANRP 5 în care se fac cercetări privind supraevaluarea unui teren din Constanţa. Prejudiciul creat se ridică la 8 milioane de euro.
Săptămâna trecută, procurorii anticorupţie au anunţat că au început urmărirea penală într-un nou dosar ANRP (5) în care se fac cercetări privind supraevaluarea unui teren din Constanţa. În acest caz sunt vizaţi Crinuţa Dumitrean, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi preşedinta Comisiei Centrale de Despăgubiri, la data faptelor, deputatul Cătălin Teodorescu, omul de afaceri Horia Simu, dar şi alte şase persoane.
Anchetatorii precizează că pe 22 octombrie 2009, Horia Simu, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren din municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 euro.
De la acea dată, Simu ar fi iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare, scrie Adevărul.
Ca urmare a acestor demersuri, pe 26 mai 2011, Crinuţa Dumitrean, Cătălin Teodorescu, Cristian Sebastian Mihai, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan, Florentina Savu şi o altă persoană, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor legale privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, dar şi a altor prevederi legale, ar fi aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Alin Horaţiu Dima prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu – Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 de euro pe metru pătrat), echivalentul a 37.243.500 de lei.