Raluca Prună, ministrul Justiției, a precizat joi că Direcția Națională Anticorupție are personal și dotări pentru realizarea de interceptări telefonice, după ce judecătorul Norel Popescu a atras atenția, în ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii, asupra faptului că în raportul tehnic MCV sunt menționate anumite îngrijorări ale societății civile cu privire la folosirea interceptărilor realizate de Serviciul Român de Informații.
„În raportul tehnic (…) se vorbește de o cerință a societății civile care a fost exprimată foarte hotărât cu ocazia ultimelor manifestări publice de stradă (…), și anume o îngrijorare cu privire la folosirea interceptării convorbirilor telefonice de către SRI în activitatea DNA. Se lasă să se întrevadă că ar fi bine ca o investiție din partea Ministerului Justiției pentru DNA, în sensul de a avea capacitățile proprii de interceptare a convorbirilor telefonice, ar fi o cerință de natură să înlăture aceste îngrijorări din societatea civilă”, a spus Norel Popescu, membru CSM.
În replică, ministrul Justiției a precizat că nu există alocări bugetare pentru noi investiții, însă DNA are deja respectivele capacități tehnice.
„Cu privire la DNA (…) aș vrea să nu citim acele paragrafe rupte din context, ceea ce redă raportul tehnic acolo nu suntem în cadrul unei erori. Sunt multe alte erori, dar aici nu suntem în eroare, raportul tehnic redă anumite rețineri ale societății civile. (…) Buget nu avem să facem asemenea investiții, dar nu pentru că nu avem buget nu o să facem investiții din acestea, ci pentru că (…) DNA are propria sa logistică în acest sens. Și aș mai fi vrut să fi remarcat că în acel paragraf se spune foarte clar că totul e cenzurat de un judecător, deci lucrurile sunt fără niciun fel de echivoc în acel paragraf”, a precizat Raluca Prună.
Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruţa Kovesi, a declarat în repetate rânduri că nu toate interceptările sunt efectuate prin intermediul SRI, DNA având propriul serviciu tehnic.
„În primul rând, autorizaţia de interceptare a unei persoane se eliberează de către un judecător, care verifică şi, care, stabilişte dacă sunt întrunite condiţiile legale. Pot să vă zic că DNA are propriul serviciu tehnic prin care îşi poate realiza interceptările, nu în toate cazurile interceptările pe care noi le facem, le facem prin intermediul Serviciului Român de Informaţii, probabil este un element care nu se cunoaşte foarte bine în public”, a spus Laura Codruţa Kovesi în aprilie 2015.