„Chestiunea esențială pe partea de infrastructură de transport este că nu există niciun fel de gândire în ceea ce privește secvențialitatea proiectelor. Noi ne-am concentrat foarte mult să stabilim pe unde va trece autostrada, și mai puțin pe această secvențialitate a planificării în timp, pe proiecte, pe surse de finanțare, pe cel puțin 10 ani, astfel încât să ai cicluri de proiecte care să nu se suprapună„, a explicat, joi, Dragoș Pîslaru în cadrul Colocviului cu tema „Creșterea economică potențială”, organizat de Institutul European din România, potrivit Agerpres.
În opinia sa, această planificare constituie o prioritate a guvernului. O altă prioritate constă în reducerea pierderilor din companiile de stat. „La companiile de stat sunt pierderi considerabile și, pe măsură ce vor fi reduce, banii respectivi ar putea fi folosiți în mod evident pentru majorarea salariilor în sectoare precum educație sau sănătate”, a mai spus Pâslaru.
În plus, oficialul guvernamental a precizat că există o responsabilitatea majoră la nivelul Guvernului pentru susținerea pieței de capital din România către statutul de economie emergenă și, în acest sens, se analizează lansarea unor noi oferte publice (IPO) pe Bursa de la București.
CITEŞTE ŞI Constantin Stroe: Este o băşcălie naţională ideea cu infrastructura. CNADNR ar trebui desfiinţată
Totodată, Guvernul și-a asumat angajamentul de a susține industriile creative, economia verde, dar să realizeze și o reformă în domeniul asistenței sociale. „Pregătim pachete sociale integrate care să aibă sens și care vor fi anunțate de guvern într-o manieră coerentă în perioada următoare. Acestea vor fi gândite astfel încât să nu se risipească banii pe măsuri individuale ci să îi țintească într-un mod integrat pe cei care sunt cei mai în nevoie din societatea românească”, a subliniat Pîslaru.
Potrivit acestuia, la nivel guvernamental există dorința de a avea un pachet de măsuri care pleacă înainte de naștere, până la pensionare, adică de la stimularea natalității până la o pensionare activă. De asemenea, se are în vedere mutarea atenției de la atragerea de forță de muncă din alte țări și concentrarea pe cea insuficient folosită din țara noastră.
Pe de altă parte, consilierul de stat a precizat că un alt „pariu” al acestui an este relația cu diaspora, cum să fie aduși în țară românii care lucrează în străinătate, dar și cum să fie folosiți cei care rămân acolo.