Câte TRAMVAIE NOI a promis RATB anul trecut şi câte a construit

RATB a avut alocați în 2015 bani suficienți pentru a construi trei tramvaie noi și pentru a moderniza tot atâtea. La sfârșitul anului însă, doar două tramvaie noi fuseseră terminate și unul modernizat, dar fără aer condiționat.
Alina Costache
04 feb. 2016, 20:35
Câte TRAMVAIE NOI a promis RATB anul trecut şi câte a construit

Tramvaiele aflate în circulație pe străzile Capitalei au depășit durata maximă de utilizare. Astfel, durata normală de utilizare a tramvaielor este de 12-18 ani. Confom unui raport al Autorității Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice București (AMRSPB), în 2014 tramvaiele din Capitală aveau o vechime de 17,75 de ani. În acest moment, acest indicator a ajuns astfel la 19 ani.

Reprezentanții RATB susțin că Uzina de Reparații „Atelierele Centrale” (URAC) are capacitatea necesară pentru a realiza zece tramvaie în fiecare an. Cu toate acestea, RATB nu a reușit în ultimii ani să construiască mai mult de două tramvaie noi anual. Astfel, în 2013 a construit un tramvai nou, iar în 2014 – două. Nici în 2015, situația nu a stat mai bine, deși au existat fonduri suficiente.

La începutul anului trecut, Regia anunțase că va construi trei tramvaie și va moderniza alte trei dintre cele mai vechi. În bugetul aprobat pe 2015, RATB alocase suma de 13 milioane lei pentru construcția a trei tramvaie Bucur cu podea coborâtă și aer condiționat, iar alți 5,7 milioane lei fuseseră alocați pentru modernizarea a trei tramvaie vechi tip V3A.

Bilanțul de la sfârșitul anului arată însă că doar jumătate din acest plan de investiții a și fost realizat.

În anul 2015, nu s-au realizat decât două tramvaie BLF (n.r. Bucur Low Floor), faţă de cele trei prevăzute în planul de investiţii şi un tramvai modernizat, faţă de trei prevăzute în planul de investiţii. Tramvaiele finalizate au fost recepţionate şi livrate la depouri în decembrie 2015 şi au fost introduse în circulație. Atat tramvaiul BLF, cât şi cele două modernizări rămase nefinalizate în 2015 se află în acest moment în fabricaţie, într-un stadiu avansat„, a precizat purtătorul de cuvânt al RATB, Constantin Tobescu, într-un răspuns transmis B365.ro.

Conducerea RATB susține că motivul pentru care planul nu a fost realizat este modul de bugetare a acestora.

„Una dintre problemele cu care se confruntă uzina în realizarea unui număr mai mare de tramvaie tip BLF sau de tramvaie modernizate este bugetarea anuală, şi nu multianuală a investiţiilor. Dacă bugetarea pentru acest tip de investiţii ar fi multianuală s-ar putea realiza un flux de fabricaţie continuu, care ar permite realizarea a cel puţin 10 tramvaie pe an, în condiţiile tehnologice actuale ale uzinei şi ale unei aprovizionări ritmice„, a explicat pentru B365.ro, reprezentantul RATB.

„Procedurile actuale de aprovizionare, care respectă OUG 34/ 2006, durează cel puţin patru luni de la declanşare, până la momentul în care piesele (reperele) ajung în procesul de fabricaţie. La această perioadă de timp se adaugă faptul că, de regulă, investiţiile pe anul în curs se aprobă de către Consiliul General al Capitalei abia în luna aprilie a fiecărui an. Situaţia a fost identică în 2015, acesta fiind şi motivul pentru care nu s-au realizat decât două tramvaie BLF, faţă de cele trei prevăzute în planul de investiţii şi un tramvai modernizat, faţă de trei prevăzute în planul de investiţii”, a adăugat Constantin Tobescu.

Preţurile tramvaielor Bucur Low Floor, dotate cu instalaţie de climatizare, produse în anul 2015 la Uzina de Reparaţii a RATB, au fost de 4.297.741 lei, respectiv 4.293.568 lei, iar preţul tramvaiului modernizat a fost de 1.751.130 lei.

Pentru acest an, RATB solicită Consiliului General al Municipiului București aprobarea unui buget suficient pentru modernizarea a 10 tramvaie tip V3A-PPC-CA şi execuţia unui tramvai tip BLF.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Aplicația care îți dă bani pentru că mergi pe jos. Te plătește serios doar pentru că alegi să te plimbi
Capital.ro
Se confiscă banii în România. Românii vor fi notificați. Iei amendă de 500 de lei
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Codul Rutier. Defecțiunea pentru care șoferii trebuie să anunțe poliția imediat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Mașinile interzise pe străzile din România. Nu mai au drept de circulație. Legea e lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalul suspect în cazul crimei din Brăila a fost prins
MediaFlux
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'