„Nu-mi place deloc când suntem prezentați ca FMI-ul draconic, strict, teribil”, a declarat ea în cadrul unei conferințe de presă online, adăugând: „Nu vrem măsuri draconice în Grecia, care a făcut deja multe sacrificii”.
Directorul FMI a apreciat totuși că reformele guvernului grec trebuie să fie rezonabile în ceea ce privește sistemul de pensii, care se află în centrul negocierilor între Atena și creditorii săi.
Citeşte şi: Lupte de stradă la Atena. Zeci de mii de de oameni au ieşit în stradă să protesteze VIDEO
Potrivite lui Christine Lagarde, sistemul actual, care ar consuma anual 10% din Produsul Intern Brut (PIB), nu este „viabil” și trebuie reformat „profund”. Media în Europa ar fi de 2,5% din PIB, potrivit șefei FMI.
Europenii și FMI contestă anumite puncte ale reformei pensiilor propuse de Atena și care a provocat declanșarea unei greve generale joi în țară, notează Agerpres.
Reforma pensiilor se numără printre condițiile puse de FMI pentru a participa la planul de ajutor acordat vara trecută Greciei de către europeni.
FMI, care a luat parte la două planuri de salvare precedente, nu a luat încă o decizie și cere reforme Atenei, precum și o reducere a datoriei de către europeni.
„Sistemul de pensii trebuie să fie reformat, sistemul de colectare a impozitelor trebuie să fie ameliorat pentru a aduna mai multe venituri și a stopa evaziunea fiscală și acest proces trebuie însoțit de o reducere a datoriei de către europeni”, a afirmat Lagarde.