Șeful de la Transporturi a admis că proiectul magistralei 6 de metrou are prioritate, la acest lucru adăugându-se și o serie de constrângeri financiare legate de Master Planul General de Transport și de un deficit de finanțare.
„O capitală europeană ar merita să aibă aceste două proiecte în paralel, cu acces la aeroport. Nu este deplasat să considerăm că trebuie să avem și cale ferată și metrou până la aeroport. În acest moment, proiectul feroviar nu este la fel de matur, precum cel al metroului. Ce ne gândim acum să facem? Așa cum arată lucrurile acum, metroul are poziția numărul l, noi suntem sub niște constrângeri financiare date de Master Plan și de acel deficit de finanțare despre care spuneam, deci de asta avem nevoie de conceptul de prioritizare, de programare. Metroul se află în ‘pole-position’, dar evaluăm în același timp și posibilitățile de a construi o cale ferată, nu una de mare viteză, nu una de mari standarde, ci o cale ferată eventul ieftină, dar prin soluții poate fi făcută interesantă, cu un material rulant modern, atrăgător, care să fie, practic, un shot între aeroport și Gara de Nord„, a spus ministrul Transporturilor , după întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș.
Dan Costescu a fost de acord că aceste două proiecte s-ar putea „canibaliza”, însă depinde de ce va indica studiul de trafic. „Există acest risc de canibalizare, dar depinde pentru ce le alocăm și depinde de studiul de trafic acest lucru. El ne va spune exact în ce zonă trebuie să ne oprim, pentru că sunt niște diferențe. Sunt unii care circulă cu niște scopuri, sunt alții care circulă cu alte scopuri. De exemplu, la metrou viteza maximă comercială ar fi undeva la 35 km pe oră, însă, la feroviar, chiar dacă traseul este mai lung, ne-am putea permite o viteză comercială de 65 km pe oră, deci dublu. Fără să mai oprim prin toate stațiile ar putea să rezolve o problemă”, a explicat el.
Potrivit acestuia, proiectul realizării liniei de cale ferată între Gara de Nord și aeroport nu va putea fi realizat în cursul acestui an, însă se va putea lua o decizie într-un sens sau altul, mai ales că există și presiunea socială în condițiile în care în 2020 va avea loc turneul final al EURO 2020.
„Anul acesta nu va fi făcut în niciun caz, dar decis da. Depinde la ce ne referim când vorbim despre începere. Dacă ne referim la studiul de fezabilitate, la cerințe, la alte lucruri da. Făcut nu, dar decis cu siguranță. Va trebui, pentru că, dacă amânăm decizia mai mult de acest an, nu mai avem când să îl implementăm și știm cu toții că există o presiune socială referitor la evenimentul din 2020. Acesta ar putea constitui un motiv suficient de bun pentru a începe și acest proiect acum, dar într-o variantă economică și atractivă în același timp„, a subliniat Dan Costescu.