Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale, a declarat vineri seară, într-o emisiune tv, că există un spirit centralist la toți funcționarii din administrația centrală, că foarte mulți gândesc în formule stereotipice, iar instituțiile sunt blocate de o supraierarhie.
„Astăzi mi-am cerut iertare, în gând, lui Dacian Cioloș care ne-a spus de câteva ori, și mi s-a părut că ne spune prea des acest lucru, că dacă ne lăsăm pe mâna funcționarilor, atunci nu vom face nimic. Ne-a spus: Eu știu asta pentru că vin din administrație. (…) Acum mi-am dat seama că există un spirit centralist la toți funcționarii din administrația centrală. Dacă ne uităm într-o strategie (…) vedem acolo peste tot unde vorbim despre descentralizare, vedem numai despre ministere, despre Cabinetul premierului sau de Cancelaria premierului, nu vezi nicio căsuță legată de reforma funcției publice, nu vezi UNCJR, nu vezi asociațiile primarilor, nu vezi gândirea celor care sunt puși să aplice, a celor din teritoriu. Avem o gândire centralistă și pe cei care gândesc centralist nu ai cum să-i faci să gândească descentralizarea”, a afirmat Dîncu, la Realitatea Tv.
El a adăugat că există și o gândire birocratică la centru.
„Dacian Cioloș avea dreptate. El mi-a spus de mai multe ori: Vedeți că o să vă dicteze ceilalți ritmul. Am lăsat la toate planificările termenele care sunt puse în strategii și am văzut că toate erau termene foarte lungi, că pentru un funcționar care lucrează acolo, pentru el armata este lungă. Deci nu are nicio problemă, trece timpul, el își ia leafa, deci nu vrea schimbare”, a arătat Dîncu.
Întrebat ce îl enervează foarte mult, Dîncu a răspuns că oamenii nu sunt obișnuiți să lucreze unii cu ceilalți și că instituțiile sunt blocate de o supraierarhie.
„Mă enervează foarte mult lipsa gândirii, că foarte mulți funcționari publici gândesc în formule stereotipice, ai senzația că niciodată nu s-au gândit la ceea ce se întâmplă cu adevărat în viață. Mă enervează că funcționarii nu pun întrebări suplimentare. În momentul în care îi dai un ordin, ei spun: da șefu și vin cu treaba făcută prost. Nu au fost obișnuiți să lucreze partenerial cu șefii lor. Este o ierarhie și un reflex de supunere care este irațional. Sunt instituții blocate de o supraierarhie, de imposibilitatea de a trece peste nivelul imediat superior. Mă enervează faptul că oamenii nu sunt obișnuiți să lucreze unii cu alții”, a mai spus Dîncu.