Ministrul Justiţiei, prima reacţie despre dosarele lui Traian Băsescu şi dosarul Revoluţiei VIDEO

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a vorbit pentru prima oară despre dosarele fostului preşedinte Traian Băsescu, dar şi despre cele ale Revoluţiei şi Mineriadelor.
Romania TV
08 feb. 2016, 16:15
Ministrul Justiţiei, prima reacţie despre dosarele lui Traian Băsescu şi dosarul Revoluţiei VIDEO

Raluca Prună a declarat, luni, la Palatul Parlamentului, că nu se poate pronunţa, în calitate de ministru al Justiţiei, pe tema dosarelor aflate în mâna procurorilor sau pe mesele instanţelor de judecată.

Ministrul a răspuns astfel când a fost rugată de jurnalişti să comnteze pe marginea dosarelor penale ale fostului preşedinte Traian Băsescu. „Eu, ca ministru, sau oricare altă persoană care ocupă vremelnic funcţia de ministru al Justiţiei, nu mă pot pronunţa. Parchetele trebuie să trateze aceste dosare cu oarecare celeritate”, a spus Raluca Prună.

Ministrul Prună a menţionat că a cerut Parchetului General o informare cu privire la dosarele Revoluţiei şi mineriadelor, pe marginea cărora de asemenea a refuzat să comenteze: „Eu ca ministru nu pot să am opinii cu privire la ceea ce fac procurorii şi la măsuri luate de procurori. Eu personal am cerut Parchetului General încă de acum o lună să îmi dea o listă cronologică cu perioadele în care dosarul (revoluţiei, n.r.) a fost în lucru şi în care nu a fost în lucru, astfel încât, în calitatea mea de ministru, să pot să-mi fac o părere cu privire la procedură şi nu la altceva, pentru că pe conţinut ministrul, oricare ar fi acesta, nu are dreptul a se pronunţa”.

Prioritățile Ministerului Justiției și calendarul de măsuri, discutate cu senatorii PSD

Prioritățile Ministerului Justiției, calendarul de măsuri care vor fi luate în perioada următoare, precum și ultimul raport MCV au stat luni în centrul discuțiilor dintre ministrul Raluca Prună și senatorii PSD.

„Am primit și sugestii și sper eu ca aceasta să fie numai prima întâlnire, nu și ultima”, a declarat, la finalul întâlnirii de la Senat, ministrul Justiției.

Întrebată dacă a fost discutată procedura de selecție a procurorului general, Raluca Prună a arătat că aceasta nu a fost încă demarată. „Nu, încă nu am demarat această procedură. Imediat ce o să urmeze veți afla, pentru că în mare parte criteriile vor fi făcute publice. Evident că, fiind în situația în care mandatul fostului procuror general a fost întrerupt mai repede decât la termen, procedura aceasta va privi numai ocuparea funcției vacante de procuror general. Va fi un mandat de trei ani, numai că declanșez procedura pentru ocuparea acestei funcții mai repede, pentru că acum această funcție este vacantă, nu este cazul celorlalte funcții„, a explicat ministrul.

Raluca Prună a adăugat că discuțiile cu parlamentarii PSD au vizat, în linii generale, și ultimul raport MCV. „Împărtășesc punctul de vedere al unora dintre senatori, care este de altfel și punctul de vedere al Guvernului, că, la 9 ani după instituirea mecanismului, (…) suntem cu toții de acord că trebuie creat un orizont de așteptare scurt pentru ridicarea acestui mecanism. Tehnic acest lucru se poate face printr-o serie de rapoarte pozitive ale Comisiei. Reamintesc faptul că raportul publicat pe 27 ianuarie este al treilea dintr-o serie de rapoarte pozitive și, sigur, apoi mai există etape de procedură – un raport oral care va avea loc în luna iunie. Și, sperăm ca, odată cu acest raport oral, Comisia să fie în măsură să stabilească un calendar realist și cu termene clare pentru ridicarea mecanismului. Însă, pentru ca mecanismul să poată să fie ridicat, România trebuie să facă dovada că toate acele obiective, nu multe, dar mai sunt câteva, pe care încă nu le-a realizat, trebuie să facă progrese„, a precizat aceasta.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Un nou atac al urșilor în comuna Rucăr, județul Argeș: un cioban grav rănit
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'