Între anii 2012 și 2015, dacă beneficiarii de ajutor social nu-şi plăteau impozitele şi taxele până la data de 31 martie, primarul suspenda dreptul la ajutorul social pentru o perioadă de cinci luni, începând cu luna aprilie. Dacă obligaţia nu era îndeplinită în perioada de suspendare, dreptul la ajutorul social înceta. Această obligaţie nu se aplica și în cazul persoanelor singure care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unuia sau mai multor copii.
La sfârșitul lui 2015, parlamentarii s-au gândit să elimine această condiționare a impozitelor și texelor pentru bunurile deținute. Astfel că din acest an, beneficiarii vor primi în continuare ajutorul indiferent că vor figura sau nu la primărie cu impozite şi taxe neachitate la data de 31 martie, scrie avocatnet.ro.
CITEȘTE ȘI Părinţii care-şi duc zilnic copiii la grădiniţă vor primi TICHETE SOCIALE. Legea a intrat în vigoare
Familiile şi persoanele singure sunt îndreptăţite să primească un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială. Acesta se asigură prin plata lunară a ajutorului social.
Ajutorul social este acordat în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere, împreună cu actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile membrilor acesteia. Documentele se înregistrează la primăria din localitatea de domiciliu/reşedinţă.