Specialiştii au descoperit căi prin care se poate reduce riscul de a dezvolta demenţa

Deși cele mai multe medicamente împotriva demenței sunt ineficiente, câteva dintre acestea sunt oarecum utile, potrivit neurologilor și psihiatrilor reuniți recent la Berlin pentru a revizui orientările medicale referitoare la tratamentul demenței, informează agenția DPA.
Iulian Tudor
09 feb. 2016, 11:16
Specialiştii au descoperit căi prin care se poate reduce riscul de a dezvolta demenţa

De exemplu, inhibitorii acetilcolinesterazei ar putea stimula capacitatea pacienților de a desfășura activitățile de zi cu zi, au spus experții în timpul prezentării orientărilor revizuite.

De asemenea, ei au declarat că speră ca tratamentele ar putea încetini sau chiar preveni dezvoltarea bolii Alzheimer, cea mai comuna cauză a demenței, precum și alte forme ale funcției cognitive aflate în declin.

„Sunt tot mai multe dovezi că demența Alzheimer nu este doar o chestiune de soartă, a remarcat dr. Frank Jessen, director al Departamentului de Psihiatrie și Psihoterapie de la Spitalul Universitar din Koln. ‘Există, probabil, căi de a reduce riscul de a dezvolta o asemenea tulburare. Regula de aur este: ceea ce ajută inima, ajută, de asemenea, creierul”, a declarat specialistul, potrivit Agerpres.

Tensiunea arterială mare, diabetul zaharat, fumatul și excesul de greutate cresc riscurile de a apariție a demenței, spun experții. Exercițiile fizice și viața socială activă pot ajuta la încetinirea dezvoltării simptomelor, care pot include pierderea de memorie, dificultăți în planificare și organizare, dezorientare și modificări de personalitate.

Nu există nici o „dieta anti-demență” ca atare, au spus experții, care au precizat că există dovezi că peștele este benefic ca și așa-numita dietă „mediteraneană”, caracterizată prin consumul de fructe, legume, nuci, cereale, grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, precum și prin limitarea consumului de carne roșie și sare.

Experții consideră contraindicată administrarea medicamentelor de substituție hormonală pentru prevenirea demenței, mai notează agenția DPA.

Un număr de 1,5 milioane de persoane cu acest tip de afecțiune trăiesc în Germania, doua treimi dintre ei suferind de boala Alzheimer, iar numărul este în creștere, în contextul îmbătrânirii populației.

Membrii familiei care au grijă de pacienții cu demență ar trebui să primească mai multă susținere, susțin experții. În viziunea lui Wolfgang Maier, fost președinte al Asociației Germane pentru Psihiatrie, Psihoterapie și Psihosomatică (Deutsche Gesellschaft für Psychiatrie und Psychotherapie, Psychosomatik und Nervenheilkunde, DGPPN) și unul dintre inițiatorii revizuirii ghidului medical cu privire la demență, îngrijirea personală ar trebui privită ca fiind la fel de importantă cum este tratamentul medicamentos.

„Așadar, facem apel la consiliere sistematică și la servicii de instruire pentru rude”, a spus specialistul.

La începutul anului a intrat în vigoare o lege germană care acordă tuturor celor care necesită îngrijire pe termen lung accesul egal la beneficiile asigurărilor de sănătate indiferent dacă sunt necesare din cauza demenței sau fragilității fizice. Mai mult decât atât, legea ușurează o parte din povară rudelor care acordă ajutor bolnavilor și se asigură că aceștia sunt mai bine acoperiți de pensii și de asigurări de șomaj.

Doar jumătate dintre germanii care suferă de demență au fost recunoscuți ca atare de către furnizorii de servicii de sănătate, potrivit experților din cele două organizații responsabile pentru revizuirea ghidului medical privind demența: DGPPN și Asociația Neurologică Germană (Deutschen Gesellschaft für Neurologie, DGN). Și chiar mai puțini dintre aceștia au beneficiat până acum de un tratament în conformitate cu standardele medicale, au mai menționat experții citați de agenția de presă DPA.

Citeşte şi 

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava' în Eforie Nord
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Soldați ruși, în disperare, se adresează direct lui Vladimir Putin
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'