Potrivit proiectului de lege iniţiat de Tudor Ciuhodaru, „în toate nivelurile sistemului naţional de învăţământ, preuniversitar şi universitar, cu excepţia celui prevăzut la art. 23 alin 1, lit a, se include disciplina Educaţie pentru sănătate ca disciplină obligatorie de studiu. Planul cadru şi programa naţională, precum şi condiţiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic precum disciplina educaţie pentru sănătate se aprobă prin ordin comun al Ministrului Educaţiei şi al Ministrului Sănătăţii.
Educaţie fizică şi sportul, precum şi orele de Educaţie pentru sănătate, în învăţământul preuniversitar, sunt cuprinse în trunchiul comun al planului de învăţământ„.
Deputatul a explicat că motivaţia introducerii obligativităţii materiei „Educaţie pentru sănătate” este legată de datele negative privind morbiditatea şi mortalitatea în România.
„În România, întreg podiumul cauzelor de deces este ocupat de afecţiunile cardiovasculare, tumorale, boli respiratorii şi digestive, patologie frecvent asociată cu factori de risc cu determinism comportamental precum fumatul, alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul, obezitatea, relaţiile sexuale neprotejate ce sunt corectabili prin educaţie.
Predarea obligatorie a Educaţiei pentru sănătate constituie o veritabilă măsură de prevenţie ce permite celui ce urmează o instituţie de învăţământ să dobândească cunoştinţele, deprinderile şi abilităţile atât de necesare păstrării şi ameliorării sănătăţii„, se arată în expunerea de motive.
Tudor Ciuhodaru precizează că în multe ţări, „Educaţia pentru sănătate” este predată de ani de zile în şcoli, începând din clasa I până în clasa a XII-a, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe şi materiale didactice adecvate vârstei.
Proiectul de lege a fost trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, iar Senatul este cameră decizională.
Data la care se împlineste termenul constitutional pentru dezbatere si vot final este 8 martie 2016.