Ministerul Educaţiei va continua să deconteze manualele pentru elevii de a XI-a şi a XII-a

Elevii de clasele a XI-a şi a XII-a vor deconta manuale şi în anul şcolar 2016-2017, a declarat ministrul Educaţiei Adrian Curaj.
Iulian Tudor
09 feb. 2016, 12:54
Ministerul Educaţiei va continua să deconteze manualele pentru elevii de a XI-a şi a XII-a

„Pentru manualele de a XI-a şi a XII-a ştiţi bine că s-au dat nişte sume, care se vor da în continuare. Am încredere că vom merge pe calea aceasta. Anul acesta nu pot schimba chiar totul, chiar dacă vreau. Deocamdată avem soluţia pe care o continuăm. Cu siguranţă că vom putea, până în toamnă, să luăm eventuale alte decizii atunci când vom pregăti bugetul pentru anul viitor”, a declarat ministrul Educaţiei pentru Mediafax.

Însă, reprezentanţii elevilor atrag atenţia că soluţia propusă anul acesta a fost una de compromis şi că un ajutor real ar însemna dublarea acestei sume.

„Ne-au chemat la Ministerul Educaţiei luna aceasta să discutăm. Noi susţinem să se dubleze suma de 55 de lei, care a fost mai mult o soluţie de compromis atunci când s-a discutat. Ca dovadă, o mare parte din elevi nici măcar nu au mai decontat manualele şcolare”, a spus pentru Mediafax Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre situaţia manualelor pentru clasa a III-a şi a VI-a, arătând că la clasa a III-a aproape toate manualele au ajuns la elevi.

„Au fost probleme, au fost contestaţii, dar nu mai sunt atât de multe probleme acum. La clasa a III-a mai este doar o zonă contestată. La clasa a IV-a a fost o extindere a perioadei de depunere, dar nu a fost luate unilateral. Nu aş fi vrut această extindere, dar m-am întâlnit cu toţi, cu reprezentanţii editurilor, cu părinţii, elevii şi sindicatele. Împreună am discutat dacă este oportună această extindere şi toţi au zis că da, pentru că numai aşa puteau fi pregătite propunerile foarte bine. Obiectivul nostru este acela de a avea un manual cât mai bun şi la timp. Mi-au promis cu toţii că extinderea cu o lună a termenului de depunere a ofertelor nu va afecta sub nicio formă capacitatea dânşilor de a produce astfel încât manualele să fie, în toamnă, pe masa elevilor noştri de clasa a IV-a”, a mai spus ministrul Educaţiei.

ANUNŢ IMPORTANT al ministrului Educaţiei despre manualele elevilor. Care sunt SCHIMBĂRILE preconizate

În toamna lui 2015, elevii de clasele a XI-a şi a XII-a au putut deconta cel mult trei manuale în baza unui ajutor financiar de 55 de lei dat de către Ministerul Educaţiei.

Însă, suma a fost prea mică pentru a-i ajuta real pe elevii nevoiaşi, iar cei care îşi permit să cumpere manuale au ales să nu mai facă decont spunând că era prea complicat să facă demersuri pentru o sumă atât de mică.

De altfel, situaţia s-a reflectat şi în datele Ministerului Educaţiei, care a cheltuit aproape două milioane de lei pe achiziţionarea de manuale pentru 63.300 de elevi de clasa a XI-a şi a XII-a, adică pentru mai puţin de jumătate din elevii din clasele terminale de liceu.

În ceea ce priveşte manualele de la clasa a III-a, în momentul de faţă au ajuns la elevi următoarele titluri: Limba şi Literatura Română, Limba Modernă Engleză, Limba Modernă Franceză, Arte Vizuale şi Abilităţi Practice, Muzică şi Mişcare şi Religie Cultul Ortodox.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'