Procurorul general interimar: Dosarul Vişinescu, o premieră în practica judiciară şi stabilirea unui adevăr istoric

Procurorul general interimar Bogdan Licu a declarat miercuri că dosarul lui Alexandru Vișinescu este un deschizător de drumuri în practica judiciară şi că decizia de condamnare dată de instanța supremă înseamnă și stabilirea unui adevăr istoric.
Romania TV
10 feb. 2016, 15:24
Procurorul general interimar: Dosarul Vişinescu, o premieră în practica judiciară şi stabilirea unui adevăr istoric

Bogdan Licu a artătat că dosarul Vişinescu este o premieră în practica judiciară şi a subliniat meritele procurorilor şi ale tuturor instituţiilor implicate în acest caz.

„În mod evident, cazul Vișinescu este ceea ce am putea numi un deschizător de drumuri pentru practica judiciară. Dincolo de aspectele strict juridice, doresc să remarc și că dezlegarea pe care a dat-o astăzi instanța acestui dosar înseamnă nu numai stabilirea unui adevăr juridic, ci și stabilirea unui adevăr istoric, demers care a fost posibil prin munca și eforturile mai multor instituții. În acest sens, doresc să remarc profesionalismul dovedit de procurorul de caz, Denisa Istodor. În egală măsură, doresc să mulțumesc Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, instituție care a formulat sesizarea și care a depus un efort considerabil în strângerea de dovezi, dar și instanțelor de judecată care au soluționat cu celeritate acest dosar”, a spus Bogdan Licu, la sediul Parchetului General.

Procurorul general interimar a remarcat și implicarea altor instituții în rezolvarea dosarului – Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IGPR.

De asemenea, Bogdan Licu a subliniat că procurorii de la Parchetul General au reușit în mai puțin de un an de la sesizare să trimită cazul lui Vișinescu în instanță, iar decizia de condamnare definitivă dată miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție reprezintă o confirmare a muncii procurorilor, într-un dosar considerat o premieră în practica judiciară.

Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat definitiv, miercuri, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 20 de ani de închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici.

Judecătorii au dispus degradarea militară a lui Alexandru Vișinescu, acesta având de plătit, în solidar cu Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul de Interne și ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părți civile, urmași ai deținuților închiși la Râmnicu Sărat: Nicoleta Eremia – 50.000 euro, Elena Iacob – 100.000 euro și Anca Cernea – 150.000 euro.

În dosarul instrumentat de procurorii de la Parchetul General se arată că, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentate de deținuții politici încarcerați, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, deținuții erau supuși unor condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente și fără să li se acorde îngrijiri sau asistență medicală adecvate.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Spălătoriile auto sunt în continuare o mină de aur! afacerea clasică, dar profitabilă indiferent de orașul în care trăiești
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Românii riscă amenzi uriașe. Totul se trage de la rețelele de socializare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru proprietarii de locuințe. Se va achita obligatoriu la nivel național. Cine schimbă legea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă