Ministerul Educației a decis sa taie masiv din banii elevilor peformanti. Nu vor mai primi niciun ban cei care iau premii la concursurile sau olimpiadele judetene si regional si vorbim aici de premii ce ar fi putut fi intre 25 si 85 de lei. Nu vor primi niciun ban nici cei care merg in echipa la concursurile internationale. În acesta caz ar fi putut sa ia sume importante de pana la 9.700 de lei.
Ministerul Educatiei a pastrat insa sumele extrem de mici pe care le pot castiga cei care participa in echipe la etapele nationale. 20 de elevi care obtin premiul I trebuie sa se multumeasca cu doar 440 de lei adica 22 de lei de copil. Elevii speră că totul este o greşeală. „Daca intr-adevar se va pastra este o mare mizerie. Cred ca e o eroare birocratica pentru ca in clipa de fata Guvernul nu functuioneaza bine. Mi se pare mizerabil. Nu se poate intampla asa ceva”, spune Andrei Chivu, elev.
Proiectul care recompensează elevii cu performanţe deosebite a fost modificat pentru a doua oară în patru luni, iar noua formă care impune mai puţine premii a fost lansată în dezbatere publică.
Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat un proiect de Hotărâre de Guvern privind stimularea performanței şcolare înalte din învățământul preuniversitar.
Proiectul cuprinde normele metodologice privind cheltuielile cu organizarea şi desfăşurarea competițiilor școlare, extrașcolare şi extracurriculare, cuantumul stimulentelor financiare acordate elevilor premiați, profesorilor care i-au pregătit și unităților școlare de proveniență a premianților.
Elevii din învăţământul preuniversitar de stat, precum și cei din învățământul particular și confesional acreditat, care participă la competiții școlare pe discipline, multidisciplinare, interdisciplinare, transdisciplinare şi la competiții educative extrașcolare şi extracurriculare beneficiază, în regim de gratuitate, pe perioada desfășurării respectivei activităţi de:
Cadrele didactice care însoţesc elevii beneficiază de aceleaşi drepturi pe care le au elevii.
Drepturile elevilor și ale cadrelor didactice, amintite mai sus, precum şi celelalte cheltuieli privind desfăşurarea competițiilor școlare se suportă după cum urmează:
-pentru etapa judeţeană/a municipiului București, interjudeţeană şi regională, de către unităţile de învăţământ din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin;
-pentru etapa națională, de către MENCŞ, din fondurile alocate inspectoratelor școlare/unităților de învățământ care organizează această etapă a competițiilor şcolare cu excepţia cheltuielilor pentru:
-pentru etapa internațională a competițiilor școlare organizate în străinătate (taxă pentru centrul coordonator internațional, taxă de participare, transportul internaţional, cheltuieli pentru viză și asigurări de sănătate, diurnă și cheltuieli cu decontare ulterioară) de către MENCŞ, iar transportul intern de către unităţile de învăţământ de care aparţin;
-pentru etapa internațională a competițiilor școlare organizate în țară, de către MENCŞ prin inspectoratul şcolar organizator.
Instituțiile de învățământ superior implicate pot contribui financiar la organizarea și desfășurarea acestei etape.
Elevii şi formaţiile/echipele de elevi premiați primesc diplome, medalii şi stimulente financiare în cuantumuri după cum urmează:
Cuantumurile stimulentelor financiare, acordate individual, sunt următoarele:
– premiul I – 150 lei;
– premiul II – 115 lei;
– premiul III – 85 lei;
– mențiune – 65 lei;
– premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut -12.550 lei;
– premiul I/medalie de aur -9.720 lei;
– premiul II/medalie de argint -8.330 lei;
– premiul III/medalie de bronz -5.950 lei;
– premiul I/medalie de aur – 4.440 lei;
– premiul II/medalie de argint – 3.785 lei;
– premiul III/medalie de bronz – 2.945 lei;
– mențiune – 2.550 lei;
Pentru profesorul care a pregătit elevul premiat la competițiile școlare internaționale categoria I și respectiv a II-a se acordă un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului. Dacă elevul a fost pregătit de mai mulți profesori, valoarea stimulentului financiar echivalent cu cel acordat elevului se împarte în mod egal la numărul de profesori pregătitori.
În cazul în care elevul obține mai multe distincții pentru aceeași disciplină școlară, profesorului pregătitor i se acordă un singur stimulent echivalent cu distincția cea mai mare obținută de către elevul pregătit.
Dacă elevul care a obținut mai multe distincții pentru aceeași disciplină școlară a fost pregătit de mai mulţi profesori, valoarea stimulentului echivalent cu distincția cea mai mare obținută de către elev se împarte în mod egal la numărul de profesori pregătitori.
În cazul în care un profesor a pregătit mai mulți elevi care au obținut distincții la competiţiile şcolare internaționale, acesta primește un singur stimulent cu valoare egală cu cea a stimulentului acordat pentru cea mai mare distincție obținută de elevii săi.
Pentru şcoala unde frecventează elevul/elevii premiat/premiați la competițiile școlare internaționale categoria I și respectiv a II-a se acordă aceleași stimulente pe care le-a/le-au obținut elevul/elevii săi. Stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obținerii performanței școlare.
Cuantumurile stimulentelor financiare acordate pe echipă/formație de elevi sunt următoarele:
– premiul I – 880 lei;
– premiul II – 640 lei;
– premiul III – 480 lei;
– premiul I – 440 lei;
– premiul II – 320 lei;
– premiul III – 240 lei;
Instituţiile de stat, persoanele juridice sau fizice, operatorii economici pot acorda stimulente speciale elevilor care au obținut distincții la competițiile școlare.
Citeşte şi