Tineri din Cluj au inventat o construcţie care ar rezista la cele mai puternice CUTREMURE

Macheta unei clădiri de 28 de etaje a fost supusă unor cutremure simulate, a căror accelerație a fost de opt ori mai mare decât cel din Vrancea, în 1977. Exercițiul vine în sprijinul unei echipe de 13 studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru participarea, în 5-8 aprilie, la o competiție internațională în Statele Unite. Construrea machetei este rodul a nu mai puțin de șase luni de muncă. În ultimii doi ani, echipa clujeană a adus premiul acasă și intenționează să obțină locul I și în acest an.
Iulian Tudor
11 feb. 2016, 14:57
Tineri din Cluj au inventat o construcţie care ar rezista la cele mai puternice CUTREMURE

Scopul concursului Seismic Design Competition 2016 este de a concepe o structură rezistentă la seism transpusă printr-o machetă din lemn de balsa care să reziste la trei cutremure generate de o masă seismică, scrie voceatransilvaniei.ro. Reprezentanții Universității Tehnice, care reprezintă România la competiția internațională din San Francisco, promovează interesul pentru ingineria seismică în scopul evoluției acesteia, iar proiectul urmărește protejarea societății împotriva dezastrelor naturale.

„Structura a rezistat la cutremurele care sunt în competiție. Ulterior, au fost niște cutremure generate artificial pe masa vibrantă, din afara competiției, doar pentru spectacol ca să vedem cum se rupe structura și să vedem care sunt elementele care cedează în caz de cutremur artificial. Sunt cutremure mai puternice decât cele existente până la ora actuală. Cutremurul generat artificial este de 9,18 pe scara Richter, fiind un cutremur artificial, care nu s-a întâmplat niciunde în lume”, a declarat asist. dr. ing Bianca Pârv.

Citeştze şi Clădirile din Bucureşti cu RISC RIDICAT DE PRĂBUŞIRE în caz de CUTREMUR. Lista actualizată

Structura are o greutate de 800 de grame, fiind rodul a 500 de ore de muncă. În cadrul proiectării, trebuie să fie luate în considerare cerințe precum rezistența structurală, fără colaps, eficiența economică, iar accelerația și deplasarea trebuie ținute sub control pentru a avea un comportament cât mai puțin distructiv la toate nivelurile clădirii.

„Este un sistem structural care poate fi adoptat la clădirile înalte. Însă, lemnul de balsa este exclus, nu poatefi folosit la o clădire de 28-30 de etaje. Ca și material nu, dar ca sistem structural, da! Studenții învață sistemele structurale ale clădirilor înalte, unde au nevoie de elemente, vedem unde se rupe structura, unde am avea nevoie de elemente pentru a îmbunătăți această structură”, a mai precizat Bianca Pârv.

Costurile de participare ajung, în acest an, la 22.330 euro. Echipa dispune de o parte din bani, însă este nevoie de sponsorizare suplimentară pentru completarea sumei.

„Avem nevoie de sponsori, pe lângă Universitatea Tehnică care ne susține financiar pentru această competiție. Costurile sunt foarte ridicate; cei 13 studenți trebuie să se deplaseze, să se cazeze, iar costurile depășesc 20.000 euro. Avem deja o parte din bani, dar mai avem nevoie. Avem sponsori care ne-au susținut și în anii trecuți și care ne-au contactat și în acest an ca să ne susțină, mai ales că au văzut că avem rezultate foarte bune”, a mai precizar cadrul didactic universitar.

Citeşte şi Anunţ alarmant despre marele cutremur. Specialiştii spun în ce an va fi România lovită de un cutremur puternic

Echipa SDC 2016 este formată din studenți ai Universității Tehnice. Nouă dintre aceștia reprezintă Facultatea de Construcții, anul IV, iar trei reprezintă Facultatea de Arhitectură și urbanism, anul III și V.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Utilizarea roboților de bucătărie și a aspiratoarelor robot poate reduce semnificativ costurile gospodăriei
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă