Candidații s-au adresat cu acest prilej și comunității afro-americane, electorat-cheie pentru democrați, Hillary Clinton enumerând inegalitățile economice care persistă și ‘rasismul sistemic’ în poliție și justiție.
‘Nu trebuie să facem promisiuni pe care nu le putem respecta’, a spus ea la începutul dezbaterii de la Universitatea Wisconsin din Milwaukee, organizată de postul PBS.
Cei doi candidați s-au înfruntat mai întâi în domeniul sănătății, Hillary Clinton reproșând costul exorbitant al propunerilor lui Bernie Sanders privind o asigurare de sănătate publică și universală. Lungul schimb de replici s-a derulat într-o atmosferă mai tensionată decât duelurile precedente.
‘M-am luptat toată viața mea ca accesul la îngrijiri medicale să fie un drept pentru fiecare’, a afirmat Bernie Sanders, senator democrat din Vermont.
‘Toți economiștii de stânga care au făcut analiza susțin că nu există banii necesari’, a afirmat Hillary Clinton.
Citeşte şi: Alegeri SUA: Sanders şi Trump, preferaţi de electoratul din New Hampshire. Clinton, înfrângere usturătoare
Aceasta a fost esența mesajului fostului secretar de stat al SUA: chiar dacă este de acord cu obiectivele de stânga ale lui Bernie Sanders, ea vrea să-i convingă pe alegători că numai ea are programul detaliat care i-ar permite să se pună pe treabă de la începutul mandatului, în ianuarie 2017, comentează AFP. În acest context, ea a afirmat că propunerile senatorului Sanders ar crește cheltuielile federale cu 40%.
Acest mesaj însă nu a raliat votanții în primele scrutinuri primare, din Iowa și New Hampshire. Ea a reușit să câștige la foarte mică distanță scrutinul din Iowa, cu 0,3% în plus față de Sanders, iar în al doilea nu a obținut decât 38% din voturi, față de 60% rivalul său, devenit eroul tinerilor democrați cu apelul său la o revoluție politică și prin denunțarea unei ‘economii trucate’.
Hillary Clinton a abordat la rândul său joi această temă a economiei ‘trucate’. Însă ea i-a adăugat o dimensiune evocând ‘bariere’ care lovesc în special minoritățile, în primul rând populația de culoare și imigranții, în domeniul locurilor de muncă, al locuințelor, al educației sau al sistemului penal.
Strategia îi permite să se adreseze mai direct decât Bernie Sanders alegătorilor de culoare și hispanici, care constituie majoritatea electoratului democrat la viitoarele alegeri primare, în sudul și vestul SUA. În prezent aceste categorii de votanți îi sunt majoritar favorabile lui Hillary Clinton, chiar dacă sondajele recente lipsesc, dar Bernie Sanders curtează activ comunitatea de culoare pentru a recupera din lipsa sa de popularitate.
Hillary Clinton a denunțat ‘rasismul sistemic’ care există în numeroase servicii de poliție din SUA și a evocat moartea lui Dontre Hamilton, împușcat mortal de un polițist la Milwaukee, și pe a cărui mamă a invitat-o la dezbatere.
Bernie Sanders a reamintit statistica dură la care face referire în mitingurile sale electorale, respectiv că riscul ca un nou-născut negru să ajungă să fie condamnat la închisoare pe viață este de unu la patru. ‘Este de nedescris. Trebuie să reformăm de o manieră radicală un sistem penal în faliment’, a spus el.
Deși cei doi candidați au căpătat obiceiul de a sublinia cu amabilitate în precedentele dezbateri numeroasele lor puncte de convergență, de această dată ei au insistat asupra divergențelor.
În ceea ce privește imigrația ilegală, Hillary Clinton i-a reproșat lui Bernie Sanders că a votat împotriva unei reforme discutate în Congres în 2007.
De asemenea, fostul secretar de stat al lui Barack Obama și-a înmulțit referirile la actualul președinte, încercând să se prezinte ca succesorul său natural.
‘Nu le cer oamenilor să mă susțină pentru că sunt femeie. Le cer să mă susțină pentru că sunt cea mai competentă, cea mai experimentată și mai pregătită pentru a fi președintă și comandant șef’ al armatei, a declarat ea.
Mai sunt nouă zile până la scrutinele din Nevada (20 februarie) și Carolina de Sud (27 februarie), iar obiectivul lui Hillary Clinton este să reducă amploarea ‘valului’ Sanders până la aceste alegeri și cele de la 1 martie, când vor vota nu mai puțin de 11 state, notează AFP.