Deși nu a primit la fel de mulți refugiați ca Germania și Suedia, Finlanda a înregistrat o creștere a numărului solicitanților de azil de aproape zece ori, de la 3.600 în 2014, la 32.500 în 2015.
Aproape două treimi dintre solicitanții de azil de anul trecut erau irakieni tineri, dar mulți dintre ei s-au răzgândit între timp, așa că Finlanda va începe să organizeze zboruri către Bagdad de săptămâna viitoare pentru a-i transporta acasă. Zborurile charter vor transporta până la 100 de pasageri săptămânal atât timp cât cererea există.
Oficialii finlandezi susțin că în jur de 4.100 de oameni au renunțat până acum la solicitările lor de azil și au estimat că numărul lor ar putea ajunge la 5.000 în următoarele luni.
‘Copilul meu este bolnav, trebuie să mă întorc acasă’, a spus Alsaedi Hussein, care și-a cumpărat un bilet de la o mică agenție din Helsinki. Șeful agenției, un somalez, a declarat că vinde 15-20 de bilete zilnic către Bagdad. ‘Am fost ocupați aici în ultimele luni’, a spus el.
Majoritatea irakienilor care au decis să revină în țară le-au spus responsabililor din cadrul serviciilor de migrație că vor să se întoarcă la familiile lor, dar unii și-au exprimat dezamăgirea față de viața din Finlanda.
‘Unii spun că condițiile de viață și procesarea lentă a cererilor de azil le-au înșelat așteptările’, a declarat Tobias van Treeck, responsabil de program în cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).
‘Ei susțin că nu le place mâncarea de aici, că este prea frig sau că nu se simt bineveniți în Finlanda. Sunt multe motive’, spune managerul agenției de voiaj.
Aproape 80% dintre migranții care se întorc acasă sunt irakieni. Numai 22 dintre 877 de sirieni și 35 din 5.214 afgani care au solicitat azil în Finlanda au cerut să se întoarcă în țara lor de origine.
Împreună cu celelalte state nordice, Finlanda a înăsprit recent politicile privind migrația, solicitând de exemplu ca solicitanții de azil majori să presteze anumite munci neplătite.
Ostilitatea față de migranți a crescut și ea în Finlanda, o țară cu puțină experiență în materie de migrație de masă și care se confruntă acum cu probleme economice.
‘Numărul celor returnați crește constant… Toți solicitanții de azil sunt informați despre opțiunile pentru repatriere voluntară și despre asistența financiară disponibilă’, a spus Paivi Nerg, un oficial de rang înalt din Ministerul de Interne. Totuși, majoritatea irakienilor plătesc din banii lor biletul de întoarcere sau solicită ajutorul ambasadei irakiene din Helsinki.
Anul trecut guvernul finlandez și OIM au furnizat ajutor financiar pentru 631 de solicitanți de azil care au decis să revină în țara de proveniență și se așteaptă ca numărul lor să fie similar și în acest an, notează Agerpres.