Brazilia este focarul de răspândire a virusului Zika, posibil responsabil de unele malformaţii ale bebeluşilor, precum microencefalia (cap subdezvoltat la nou-născuţi). În Brazilia, au fost confirmate 462 de cazuri de microencefalie şi sunt investigate încă 3.852 de posibile cazuri.
CITEŞTE ŞI Virusul Zika – De unde îl poţi lua şi ce simptome alarmante îl însoţesc
Militarii de pe străzi vor înmâna materiale informative despre riscurile contractării virusului, care se transmite, în principal, prin înţepătura ţânţarilor din specia Aedes.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat Zika urgenţă medicală globală pe 1 februarie pe fondul unei posibile legături cu microencefalia.
Dilma Rousseff, președinta Braziliei, a dat asigurări că epidemia provocată de virusul Zika nu va afecta organizarea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro din luna august și a cerut brazilienilor să lupte împotriva țânțarilor care transmit virusul.
„Această situație nu afectează organizarea Jocurilor Olimpice”, a declarat Rousseff presei în timpul unei vizite într-un cartier din Rio, în cadrul unei campanii împotriva virusului Zika, suspectat că ar provoca malformații congenitale.
„Suntem siguri că, atunci când Jocurile Olimpice vor începe, vom fi înregistrat un succes considerabil în ceea ce privește eradicarea țânțarilor”, a adăugat preşedinta Braziliei.