Doar 4,5% dintre bărbaţii români optează pentru un concediu de creştere a copilului

Doar 4,5% dintre bărbații români deveniți părinți aleg să rămână în concediu de creștere a copilului, în timp ce 42% dintre mamele românce optează pentru concediul de creștere a copilului cu durată de doi ani, chiar dacă indemnizația acordată de stat în acest caz este de maxim 1.200 lei, conform analizei realizate de o companie de resurse umane, remisă luni Agerpres.
Iulian Tudor
15 feb. 2016, 09:36
Doar 4,5% dintre bărbaţii români optează pentru un concediu de creştere a copilului

Datele arată că, în fiecare an, din totalul angajatelor din România, 2,5% rămân, în medie, însărcinate. Dintre acestea, 42% optează pentru concediu de creștere a copilului de doi ani, restul de 58% alegând varianta de un an, potrivit analizei Smartree.

Indemnizația de creștere a copilului reprezintă 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar în limita maximă de 3.400 lei în cazul concediului pentru creșterea copilului de până la un an (3 ani în cazul copilului cu handicap) și 1.200 lei în cazul concediului de până la doi ani.

„Intrarea în concediul de creștere a copilului și primirea indemnizației nu depind de vechimea pe care părintele o are la cel mai recent angajator al său. Atât timp cât condiția de realizare de venituri în ultimele 12 luni este îndeplinită, părintele care optează pentru acest concediu va beneficia de indemnizație”, spune Raluca Peneș, HR coordonator Smartree.

Citeşte şi Iniţiativă legislativă: Mamele care adoptă copii mai mari de doi ani primesc o indemnizaţie lunară de 1.700 de lei

În cele mai multe cazuri în care tatăl alege să stea acasă cu nou-născutul, mama este cea care are venitul mai mare sau nu își dorește o pauză în carieră. Există însă și alte situații, în care tatăl poate beneficia de avantaje dacă optează pentru concediu de creștere a copilului.

„Spre exemplu, dacă un salariat lucrează cu jumătate de normă, este plătit cu salariul minim pe economie, iar indemnizația primită de minimum 600 de lei este mai mare decât salariul. Sau o persoană care se teme pentru siguranța jobului își poate asigura locul de muncă pentru cel puțin doi ani și jumătate după nașterea copilului, deoarece angajatorul are interdicție de concediere”, menționează Raluca Peneș.

Legislația din România protejează părinții care se întorc din concediul de creștere a copilului, în sensul că angajatorii au interdicție de la concediere în două cazuri — în perioada în care angajatul primește stimulent de inserție și în decurs de 6 luni după revenirea definitivă a părintelui la serviciu, la finalizarea perioadei de concediu.

Circa 95% dintre persoanele care revin din concediu își reiau activitatea. Există și situația în care salariații care au fost în concediu de creștere copil aleg să nu se întoarcă la locul de muncă inițial și să opteze pentru un alt job.

Analiza a luat în considerare perioada 2012-2014 și a inclus 3.330 de angajați intrați în concediu de îngrijire a copilului, majoritatea din companii multinaționale.

Citeşte şi Veşti bune privind indemnizaţia pentru creşterea copilului. Ministrul Muncii anunţă schimbări majore pentru părinţi

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum poți să scapi de apa la PET, nu o să mai mergi niciodată la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image. E ireal ce au început să facă mai mulți români. „Este chiar mai bună decât cea din magazin”
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Stare de alertă în România. Vine viitura
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație