„Această diminuare cu 25% nu s-a operat pe toate domeniile bugetare. Mai mult, deja avem semnale din sistem că anumite categorii bugetare au avut salariul în ianuarie 2011 mai mare decât în ianuarie 2010. Această reîntregire de salarii s-ar putea, pentru unele categorii din sistemul bugetar, să însemne o stagnare, să nu mai aibă majorare„, a declarat Liviu Pop la România TV.
Pop a arătat că reîntregirea salariilor nu trebuie să amplifice discrepanţele din sistemul salarizării publice. El a arătat că a primit semnale că salariaţilor din unele primării şi consilii judeţene nu numai că nu li s-au redus lefurile, ci chiar le-au fost crescute. Mai mult, ar fi fost ocolită şi interdicţia de efectuare de noi angajări în sectorul public. „Avem date că sunt instituţii în subordinea Ministerului Muncii în care există posturi blocate pe care au fost angajate, din 3 în 3 luni, persoane care nu au avut activitate„, spune Liviu Pop.
Ministrul delegat pentru dialogul social intenţionează să-i ceară lui Ponta să se facă o radiografie a tututor ministerelor, din 2009 până acum în care să fie cuprinsă evoluţia reală a numărului de angajaţi, precum şi modul în care a fluctuat salarizarea acestora.Pop susţine că există suspiciuni potrivit cărora educaţia şi sănătatea au fost singurele domenii în care reducerea cu 25% a fost aplicată riguros.
Liviu Pop a arătat că va începe un audit în instituţiile publice privind salarizarea astfel încât cei cărora nu le-au fost scăzute să nu primească majorarea de 8% începând cu luna iunie. „Este normal ca actul normativ ce va sta la baza reîntregirii salariilor să nu creeze discrepanţe şi mai mari„, susţine Pop.
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, luni, că salariile bugetarilor vor creşte cu 8% de la 1 iunie, restul de până la 15% urmând să fie acordat tot în cursul anului 2012, în luna octombrie sau noiembrie.
Ponta a precizat că restul de bani de până la 15% va fi primit de către bugetari în funcţie de rezultatele economice, dar cu siguranţă în cursul anului 2012, în luna octombrie sau în luna noiembrie.
Ponta a precizat că ministrul propus pentru Finanţe, Florin Georgescu, a negociat o ţintă de deficit de 2,25% din PIB pentru 2012, adică o extensie de 0,35%, el subliniind că acest procent este mai mult decât suficient pentru a acoperi proiectele pe care guvernarea USL le consideră esenţiale.
Victor Ponta a subliniat că deficitul nu va depăşi sub nicio formă procentul de 3% din PIB.