În urma acestor controale, ANPC a dispus oprirea temporara de la comercializare produse alimentare, in valoare de circa 293. 000 lei şi oprirea definitivă de la comercializare de produse alimentare, in valoare de 273 lei, care prezentau data durabilitatii minimale depasita sau caracteristici care le faceau improprii consumului uman.
De asemenea, au fost aplicate 134 sanctiuni contraventionale constand in 96 amenzi contraventionale insumand 423.000 lei, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor si 38 avertismente.
Principalele nereguli constatate de reprezentanţii ANPC sunt legate de veridicitatea informaţiilor prezente pe eticheta unor produse.
Iată câteva alimente pe care le găsim pe rafturile magazinelor şi care, potrivit ANPC, induc în eroare consumatorii prin afirmaţiile de pe etichete:
- salam Sibiu, care era comercializat sub forma de batoane preambalate in folie, pe care era aplicata eticheta autocolanta cu inscriptia “Nr.1 in Romania”– sursa MEMRB&Nielsen; cel mai vandut salam de Sibiu ca volum si valoare incepand cu 2009”, astfel consumatorii nefiind informati daca perioada de evaluare este de actualitate
- salam Sasesc, gasit la comercializare sub forma de batoane, diferite catitati nete, diferite sortimente, care prezenta pe eticheta informatia “Nr.1 in Romania – volume in vanzari in segmentul salam fiert si afumat, conform MEMRB in perioada ian 2007-iul 2011, perioada de evaluare nemaifiind de actualitate.
- salam SISSI cu mentiunea „Votat produsul anului 2015 de catre consumatorii romani” pentru care nu s-a prezentat niciun document in sustinerea afirmatiei.
- lapte, 1 l, , la comercializare cu procentele de grasime 0,1%, 1,5%, 3,5%, pe ale caror ambalaje exista inscrisa informatia “Nr.1 in lapte in Romania (sursa Nielsen), dar si informatia “…. este cel mai vandut lapte ca volum in Romania in perioada ian-sept 2014”, fara a se preciza la care dintre sortimente se refera studiile, iar perioada la care se facea referire nemaifiind de actualitate.