Ministrul Achimaş-Cadariu spune că a consultat medici din străinătate în cazul copiilor de la „Marie Curie”

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, precizează că a fost în contact "continuu" cu specialiști din străinătate privind situația copiilor cu sindrom hemolitic-uremic de la Spitalul "Marie Curie".
Iulian Tudor
16 feb. 2016, 14:32
Ministrul Achimaş-Cadariu spune că a consultat medici din străinătate în cazul copiilor de la

„Am fost în contact continuu cu aceștia, cu colegii noștri din Franța, nu am fost numai eu în contact. Știu că am discutat și cu colegii olandezi cu ocazia vizitei. Există acest Centru european de control al bolilor, cu care ne consultăm pentru a vedea dacă putem face mai mult față de ceea ce s-a făcut până în acest moment. Este o procedură standard. S-a luat contact cu dânșii, o echipă probabil se va deplasa aici și vom da toate amănuntele în momentul în care se va întâmpla acest lucru”, a afirmat ministrul Achimaș-Cadariu, prezent la o conferință la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Ministrul a arătat că reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) s-au autosesizat și au făcut determinări în conformitate cu procedurile uzuale.

„M-am consultat cu colegii mei vizavi de acest lucru și nu există recomandări în acest sens, adică să determinăm E.Coli de pe portocale din cauza substanțelor cu care au fost tratate”, a explicat demnitarul.

Potrivit acestuia, reprezentanții DSP Argeș au fost anunțați în legătură cu copiii bolnavi la data de 9 februarie iar în 10 februarie a început ancheta.

Ministrul Sănătăţii, despre situaţia de la Marie Curie: „Trei infecţii cu E.coli şi mai multe cu diverşi viruşi”

Întrebat dacă Ministerul Sănătății va cere Autorității Sanitar Veterinare să analizeze și alte fructe, ministrul a spus că le va solicita acest lucru dacă se va impune și dacă există o suspiciune în acest sens.

„În acest moment nu am astfel de informații, dar, dacă ele vor apărea, vi le vom furniza. Sigur că vom cere atunci când se vor impune, trebuie să existe o suspiciune în acest sens. E.coli există practic unde există mizerie. Este o bacterie care există în mizerie”, a mai arătat ministrul.

Totodată, a anunțat că vor fi făcute controale „încrucișate” la unitățile medicale din țară.

„Am evaluat întreaga rețea pornind de la infecțiile nozocomiale, știți că asta e o problemă care ne-a preocupat, am afirmat-o și o susținem în programul sectorial. (…) Am constatat câteva lucruri în sistem pe care ne propunem să le îmbunătățim. În primul rând, faptul că, din varii motive, mecanismele de control nu funcționează foarte bine și la conferința din această săptămână cu direcțiile sanitare vom anunța și programul inspecțiilor. Vor fi controale încrucișate, practic vom avea echipe din două județe care vor controla un al treilea județ”, a adăugat ministrul.

El s-a referit la schimbarea contractelor de management, la respectarea protocoalelor și a procedurilor.

„Acest lucru merge dincolo de acel procent de infecții nozocomiale despre care știți că era trecut în contract, care nu corespunde în niciun fel unei realității, și încercăm să responsabilizăm prin noul contract managerial pe mai multe paliere. În momentul în care va fi finalizat, vă vom spune exact cum stau lucrurile. Un alt element se referă la protocoale, respectarea protocoalelor și a procedurilor. Cu acest lucru vom avea mult de lucru și cu siguranță că în absența unor reguli foarte clare nu poți să faci nicio critică. Dincolo de protocoale, tratamentul trebuie individualizat, deci medicul în orice moment poate să ia decizia de terapie. Sigur că vom analiza aceste cazuri în amănunt, dar pornesc de la prezumția că medicii au făcut ce au considerat că este oportun în acel moment. Atunci când vom aplica sancțiunile, le vom face când constatăm că există greșeli”, a explicat reprezentantul MS.

Întrebat dacă își dă demisia, ministrul a răspuns că nu.

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă din nou ora în România. Dăm ceasurile înapoi
Playtech.ro
Când trecem la ora de iarnă în 2024. Data în care noaptea devine mai lungă
DailyBusiness
Se dau vouchere de 400 de lei pentru angajați!
Adevarul
Mircea Badea și Carmen Brumă, implicați într-un accident rutier pe insula Corfu. „Se putea termina groaznic”
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Irinel Columbeanu, ajuns la mila prietenilor. Toate speranțele i-au fost spulberate
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 9 septembrie 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?
Capital.ro
Doliu infinit! A murit marea stea a muzicii. Celine Dion a împietrit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie
substantial.ro
Grecia introduce o taxă de 20 de euro pentru pasagerii navelor de croazieră care opresc în Mykonos și Santorini
MediaFlux
A SCĂZUT PENSIA! LOVITURĂ TOTALĂ după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...