Al doilea copil decedat la „Marie Curie” nu avea E.coli

Institutul Național "Cantacuzino" a infirmat prezența bacteriei Escherichia coli în cazul celui de-al doilea copil cu sindrom hemolitic-uremic care a murit la Spitalul "Marie Curie", a precizat Ministerul Sănătății.
Iulian Tudor
16 feb. 2016, 15:16
Al doilea copil decedat la

Unul dintre copii a decedat în 4 februarie 2016, confirmat cu E.coli nepatogen. Al doilea deces a survenit în dimineața zilei de 15 februarie 2016. În acest caz, Institutul Național „Cantacuzino” a infirmat prezența E.coli. Copilul din Craiova s-a prezentat cu diagnostic de invaginație intestinală în vederea unei intervenții chirurgicale. Copilul din București este diagnosticat cu infecție virală digestivă cu rotavirus. Coprocultura recoltată de la acest copil și testată la Institutul „Cantacuzino” este negativă pentru E.coli”, susține sursa citată.

Cei 10 copii internați la „Marie Curie” provin din localități diferite ale județului Argeș, au vârste diferite, cuprinse între 7 luni și 1,5 ani.

Potrivit Ministerului Sănătății, coproculturile testate la „Cantacuzino” de la ultimele trei cazuri internate la Spitalul „Marie Curie” în datele de 9 și 10 februarie 2016 au fost negative pentru E.coli, între acestea aflându-se și al doilea copil decedat.

CITEŞTE ŞI CAZUL COPIILOR INFECTAŢI: Un al treilea bebeluş de la Marie Curie a murit

„În ultimele 5 zile nu au mai existat cazuri de boală diareică acută complicate la copiii din județul Argeș care să fie transferate către spitalele din București”, arată MS.

„Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a luat legătura cu Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile încă din 10 februarie 2016. Au fost efectuate demersuri pentru sosirea unei echipe de specialiști ai Centrului pentru acordarea de sprijin în efectuarea investigațiilor pentru depistarea cauzelor de îmbolnăvire. De asemenea, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a instituit începând de ieri un sistem de raportare zilnică a tuturor cazurilor de diaree severă cu deshidratare a copilului cu vârsta de până la 5 ani, la nivelul întregii țări”, afirmă reprezentanții MS prin intermediul comunicatului de presă.

Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice, MS informează că debutul bolii a avut loc într-o perioadă de 2 săptămâni, cu un cumul de 4 cazuri în datele de 31 ianuarie și 1 februarie 2016, distribuția cazurilor neindicând o sursă unică de îmbolnăvire.

„DSP Argeș a recoltat probe de apă plată, apă de rețea și lapte praf atât din comerț, cât și de la domiciliile copiilor, iar rezultatele au fost conforme, cu excepția a două probe recoltate de la domiciliul unor copii. Sindromul de deshidratare acută, consecință a manifestărilor diareice, a reprezentat un factor important în evoluția ulterioară a cazurilor, mai ales prin întârzierea prezentării la serviciile medicale în vederea instituirii tratamentelor de rehidratare. Nu toți copii au prezentat anemie hemolitică, parte componentă obligatorie a SHU”, susține aceeași sursă.

Începând de luni a fost instituit un sistem de declarare zilnică tuturor cazurilor de boală diareică severă/SHU din toate unitățile sanitare la copii sub 5 ani.

Până în prezent, din datele menționate în foile de observație, nu s-a identificat nicio legătură între cazuri.

„Referitor la ipoteza apărută în mass-media referitoare la corelarea vaccinurilor administrate copiilor și cauza îmbolnăvirilor, această eventualitate este exclusă din următoarele considerente: copiii au vârste diferite, între 5 luni și 1 an și 7 luni, doar doi fiind vaccinați în luna ianuarie (unul cu vaccin hexavalent și altul cu ROR). Din loturile de vaccin administrat în județul Argeș au fost vaccinați și copii din alte județe. Nu există nicio informație de natură științifică privind asocierea dintre vaccin și SHU”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, rezultatele testelor și probelor efectuate zilnic în saloanele din Spitalul de Pediatrie din Pitești atestă faptul că nu există focar de infecție în acest spital.

În ultimele 5 zile, niciun copil din județul Argeș sau din alte zone ale țării nu a mai fost raportat cu boală diareică gravă.

„Ancheta epidemiologică va continua pentru a verifica posibilitatea existenței altor surse de alimente de origine animală (produse lactate nepasteurizate, carne de vită) care ar putea fi sursa îmbolnăvirii”, se menționează în același comunicat.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Catalogul Kaufland cu oferte pentru Paște. Se vând doar în Vinerea Mare și în Sâmbăta Mare, sunt la reducere și au prețuri excelente. Retailerul nu a glumit deloc
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI