CSM a decis luni ca pensionările speciale să fie amânate până când instanţele iau decizii definitive. Până acum, magistraţii puteau ieşi oricând la pensie, cu venituri exorbitante.
„Cel care este suspectat sau cel care a comis o faptă de corupţie nu trebuie să primească o astfel de pensie. Nu văd care este problema dacă noi amânăm şi suspendăm acest lucru”, a spus Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României.
Această decizie îl afectează pe procurorul Guli Sterian. Condamnat în primă fază la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea unui concurs de promovare, magistratul şi-a depus dosarul de pensionare şi urma să aibă un venit lunar de peste 9.200 de lei. „Plenul CSM a decis amânarea cererii de pensionare până la soluţionarea definitivă a cauzei penale. Urmează să adoptăm şi o hotărâre de principiu în privinţa unor astfel de cereri”, a anunţat preşedintele CSM, Alina Ghica.
Decizia plenului reprezintă o chichiţă procedurală. Practic, Consiliul amână pe un termen nedefinit luarea unei decizii. Până acum, plenul CSM lua doar act de toate deciziile de pensionare şi le trimitea preşedintelui care trebuia să le semneze. De astfel de decizii au beneficiat mai mulţi magistraţi anchetaţi sau chiar arestaţi. Printre aceştia se numără şi Florin Costiniu, judecător la Curtea Supremă, arestat în dosarul de corupţie al senatorului Cătălin Voicu, precum şi Gabriela Ghiţă, fost adjunct al procurorului general al României, implicată şi ea într-un dosar al DNA.
Discuţiile pe marginea acestei decizii au fost destul de acide, cei mai vehemenţi fiind Cătălin Predoiu, ministrul demis al Justiţiei, judecătorul Mircea Aron şi şefa ÎCCJ, Doina Stanciu.