Actualul Cod fiscal, în vigoare de la 1 ianuarie, aduce modificări semnificative în zona impozitelor locale, datorate de contribuabili pentru clădirile, terenurile sau mijloacele de transport pe care le deţin, scrie avocatnet.ro.
Noutăţile aduse de actul normativ vizează momentul de la care noul proprietar al unui bun, indiferent că vorbim despre o locuinţă, un teren sau un vehicul, datorează impozitul către bugetul local. Concret, noile dispoziţii stabilesc că impozitele locale sunt datorate, pentru întregul an, de către persoana care avea în proprietate bunul la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.
Citeşte şi Ce formulare trebuie să depuneţi de anul acesta la ANAF pentru a nu lua amendă 10.000 de lei
Cu alte cuvinte, persoanele care, de exemplu, cumpără pe parcursul anului 2016 locuinţe, terenuri sau mijloace de transport vor plăti impozitele aferente începând cu 1 ianuarie 2017.
În consecinţă, cei care au vândut, spre exemplu, în luna ianuarie a acestui an, un apartament sau o maşină trebuie să achite impozitul pentru casa sau vehiculul respectiv pentru tot anul 2016, până la termenele stabilite de lege (31 martie şi 30 septembrie), deoarece aveau în proprietate acel bun la finalul anului trecut.
Anterior intrării în vigoare a noului Cod fiscal, pentru o casă, un teren sau o maşină dobândită în cursul anului, noul proprietar datora impozit începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care bunul a fost cumpărat.
Practic, reglementările din prezent sunt în avantajul cumpărătorului, cel care va începe să plătească impozitul abia din anul următor celui în care a intrat în posesia bunului, chiar dacă acest lucru s-a petrecut, să zicem, în primele zile ale anului în curs.
Citeşte şi Categoriile de contribuabili care pot beneficia, concret, de anularea sau reducerea penalităţilor
Conform legislaţiei în vigoare, orice persoană care are în proprietate o locuinţă sau un teren, situate pe teritoriul României, precum şi un vehicul care trebuie înmatriculat/înregistrat în ţara noastră, şi care nu beneficiază de scutire de la plată, în condiţiile legii, datorează anual un impozit, pentru fiecare dintre bunurile amintite.
Mai multe detalii aici.