Băncile cer aplicarea mai rapidă a legii falimentului personal, preferabilă celei a dării în plată

Reprezentanții băncilor care activează pe piața din România solicită autorităților, în contextul reexaminării Legii privind darea în plată, devansarea termenului de intrare în vigoare a actului normativ privind procedura insolvenței persoanelor fizice, după ce Guvernul l-a mai amânat o dată, la finalul anului trecut, cu un an, din cauza neîndeplinirii procedurilor pentru punerea sa în aplicare.
Filip Stan
18 feb. 2016, 16:16
Băncile cer aplicarea mai rapidă a legii falimentului personal, preferabilă celei a dării în plată

„Comunitatea bancară din România consideră că se impune devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice. Avantajul major al Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice față de Legea privind darea în plată este că, după insolvență, debitorul persoană fizică de bună credință poate rămâne în posesia bunului imobil care este adus în garanție, pe când darea în plată înseamnă pierderea locuinței de familie/terenului”, se arată într-un document transmis de Asociația Română a Băncilor (ARB), împreună cu Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), care conține propunerile de modificare pentru Legea dării în plată.

În plus, reprezentanții băncilor spun că în textul actului normativ trebuie introduse condiții obiective pentru aplicarea Legii conform cererii de reexaminare a președintelui României.

„Legea ar trebui să reglementeze raporturile contractuale dintre debitorii aflați în imposibilitatea de a-și achita creditele ipotecare pentru achiziționarea de locuințe și creditorii acestora pentru a răspunde unei problematici cu profunde conotații sociale, dar și pentru a asigura o predictibilitate și o securitate juridică pentru cei vizați de o astfel de inițiativă legislativă”, se mai arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, în forma inițială, Legea stabilește condițiile în care operează darea în plată fără a fi avută în vedere vreo condiție obiectivă ce ar putea să justifice aplicarea unei astfel de măsuri.

‘Lipsa unor condiții obiective conduce la aplicabilitatea dării în plată pentru orice persoană, indiferent de venituri și indiferent dacă rambursarea creditului îi creează dificultăți sau nu oricărui tip de imobil dobândit prin credit ipotecar, fie că e vorba de unul cu destinație de locuință sau nu și independent de situația locativă a debitorului, indiferent dacă locuiește efectiv în imobilul ipotecat sau nu, fie că deține sau nu alte soluții locative”, se precizează în text.

Astfel, bancherii consideră că actul normativ va da posibilitatea debitorului să opteze dacă plătește creditul sau dacă dă băncii casa, indiferent dacă mai poate plăti sau nu.

‘În redactarea actuală, Legea nu reglementează de fapt o ‘datio in solutum’, ci chiar un ‘solutio alternativ’ plății creditului, respectiv creditul va putea fi plătit în două modalități: plata principalului și a accesoriilor sau predarea bunului ipotecat. Aceasta, independent dacă acest credit este sau nu neperformant, dacă debitorul este sau nu (in)solvabil și întotdeauna în mod obligatoriu pentru bancă. Adică, în orice circumstanță’, mai spun bancherii.

În opinia lor, printre condițiile obiective, ar trebui să se regăsească faptul că debitorul este consumator, creditul a fost folosit pentru achiziția sau construcția de locuință pentru debitor sau familia acestuia, consumatorul este în stare de insolvență sau în mari dificultăți financiare, debitorul nu are alți creditori, datoria depășește un anumit procent din venitul debitorului (a se stabili de către autorități pragul).

În plus, băncile continuă să solicite ca Legea să nu se aplice pentru creditele în derulare și să se elimine programul „Prima Casă” de sub incidența actului normativ.

DailyBusiness
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. Prezența la urne a depășit 37%. Românii se mobilizează
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Jucătorii FCSB nu au votat la alegerile pentru președintele României! Decizia luată în cantonamentul echipei
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl prepari acasă
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Cine intră în turul 2, conform EXIT POLL-ului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
substantial.ro
Femeile din Finlanda se pregătesc pentru urgențe în contextul tensiunilor cu Rusia
MediaFlux
A MURIT în SECȚIA DE VOTARE! ȘOC total la ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”