UPDATE 13.00: „Am fost dimineaţă (la Spitalul Marie Curie n.r.), am stat de vorbă cu părinţii. Veştile sunt bune. Să rămânem totuşi în zona atentă. Ce e bine e că nu au mai apărut cazuri în ultimele 8 zile, deci, în aparenţă, procesul este auto-limitat. Vreau să fac un apel la concentrare. Pe bună dreptate, părinţii sunt în alertă. Îl voi însoţi azi (vineri n.r.) pe premier la Piteşti la o vizită, la spitalul de Pediatrie. E o consecinţă a ultimilor 25 de ani de neglijenţă şi ignorare a sănătăţii de toate guvernele. Nu vreau să îmi asum acest lucru. Plus momentul în care s-a făcut aşa-zisa descentralizare, când am pierdut controlul asupra multor instituţii. Nu mai avem niciun vag control„, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.
Premierul Dacian Cioloş ar fi nemulţumit de prestaţia ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, în scandalul bebeluşilor bolnavi, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Premierul ar lua în calcul o schimbare a ministrului, au mai spus sursele. Ministrul susţine însă ă acum este preocupat doar de soarta bebeluşilor.
Voi merge cu premierul, este direct interesat de acest lucru şi vom face o vizită la Spitalul de Copii din Piteşti pentru a vedea în totalitate situaţia de acolo şi de a vedea în ansamblu situaţia”, a spus Patriciu Achimaş-Cadariu, la Digi 24.
CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloş ia în calcul schimbarea ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu
El a explicat că unul din motivele pentru care bacteria vinovată pentru boala bebeluşilor nu a fost găsită poate fi faptul că ancheta a început târziu, după transferul copiilor la Bucureşti.
„Acea bacterie care este incriminată în această boală şi care a fost căutată, aşa cum au fost căutate toate sursele acestei boli, nu a fost identificată. E drept, stadiului tardiv în care au fost trimişi la Bucureşti. Ancheta a început atunci”, a subliniat ministrul Sănătăţii
De asemenea, ministrul de resort a arătat că medicii au făcut deja recomandări pentru părinţi, iar acestea privesc „măsuri elementare de igienă”, cum sunt spălarea mâinilor, spălarea legumelor sau a obiectelor folosite în bucătărie.
„Trebuie să vezi situaţia în teren dincolo de situaţia anchetei epidemiologice care se desfăşoară fără doar şi poate, dincolo de aceasta probabil că o anchetă socială nu strică niciodată. Pur şi simplu, a vedea nevoile acelor oameni pentru că până la urmă pentru oameni facem aceste lucruri, nu pentru a găsi bacteria respectivă. Poate că în alergătura ultimilor ani s-au pierdut multe măsuri normale igienice. Probabil că şcoala nu ne învaţă suficient. Unul din principalele puncte ale programului de guvernare este educaţia pentru sănătate. Sunt şi alte nevoi pe care populaţia ar putea să le aibă. Este întotdeauna şi componentă de igienă atunci când apar lucrurile acestea, dar nu neapărat din vina părinţilor. Lucrurile acestea pot să apară chiar şi în situaţia unei igiene corecte. Trebuie să facem profilaxia”, a mai spus Cadariu.
De asemenea, ministrul Sănătăţii a atras atenţia că o anchetă socială „nu poate să strice”: „Trebuie să vedem care sunt nevoile acelor oameni, fiindcă până la urmă pentru oameni facem acest lucru, nu pentru a găsi bacteria”.
Întrebat dacă e aproape de demitere , Patriciu Achimaş-Cadariu a răspuns, la Digi24, că este interesat în primul rând de rezolvarea situaţiei copiilor internaţi cu sindrom hemolitic uremic, dar că îşi asumă responsabilitatea pentru problemele de comunicare care i se reproşează.