UPDATE 15.17 Nicolae Păun este acuzat de procurori că a crescut artificial preţul unor terenuri cumpărate şi vândute de mai multe ori prin intermediul unei societăţi pe care o controlează. Unul dintre ele ar fi ajuns să valoreze în acte de 10 ori mai mult decât iniţial, ceea ce a screscut cheltuielile firmei şi a redus suma impozabilă din conturile firmei.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus extinderea urmăririi penale față de:
PĂUN NICOLAE, deputat în Parlamentul României, care deține și calitatea de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– evaziune fiscală, în formă continuată
– folosirea, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, în formă continuată,
S.C. NIKY SCORPION ALCOM S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– evaziune fiscală, în formă continuată,
– spălarea banilor, în formă continuată.
Din ordonanța prin care s-a dispus extinderea urmăririi penale față de suspecții anterior menționați, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2004 – 2014, suspectul Păun Nicolae, prin intermediul SC Niky Scorpion Alcom SRL și în dauna intereselor acestei firme, a efectuat o serie de tranzacții imobiliare constând în cumpărarea și vânzarea succesivă a două terenuri (unul situat în București, iar celălalt în județul Ilfov), fără a avea o justificare economică (nerentabile și cu implicații asupra creanțelor datorate bugetului de stat).
În final, aceste terenuri au fost achiziționate de suspect la prețuri mai mari decât prețurile la care fuseseră vândute anterior: terenul din București la un preț 10 ori mai mare decât prețul de vânzare, iar terenul din județul Ilfov la un preț de peste aproape 3 ori mai mare.
Astfel, prin plata unor preturi nereale supraevaluate de 10,48 ori, respectiv 2,77 ori aferente achiziției de terenuri, au fost majorate cheltuielile societății Niky Scorpion Alcom, în scopul diminuării masei impozabile și, în consecință, a impozitelor datorate bugetului de stat.
Ca urmare acestor operațiuni, creditul societății SC Niky Scorpion Alcom SRL a fost diminuat cu suma totala de 3.220.000 lei.
Suspecților, persoană fizică și juridică, li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF) și din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA.
UPDATE 10.40 Nicolae Păun a plecat de la DNA. Acesta le-a spus jurnaliştilor că nu face nicio declaraţie.
Deputatul Nicolae Păun a ajuns, luni, în jurul orei 10.00, la DNA, unde a fost citat în dosarul în care este acuzat, împreună cu Mădălin Voicu, de comiterea mai multor infracţiuni de corupţie. Acesta nu a făcut declaraţii de presă la intrarea în sediul DNA.
Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, cererea DNA de reținere în cazul lui Nicolae Păun, dar la votul pentru încuviinţarea arestării nu a mai fost cvorum. Votul pentru arestarea deputatului va fi reluat săptămâna aceasta, miercuri.
DNA a cerut încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, pentru trafic de influenţă, fals în declaraţii, deturnare de fonduri, spălare de bani.
Deputatul Nicolae Păun, care este şi preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa este acuzat de ” folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influenţă, influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată”.
„În perioada 2011-2015, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu şi a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fără nicio contraprestaţie), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociaţia Partida Romilor„, spune DNA.
DNA susţine că „aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcţionari şi demnitari, intervenţii concretizate în contextul validării proiectelor cu finanţare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa„.
De asemenea, DNA precizează că „Mădălin Voicu, în exercitarea obligaţiilor ce derivă din calitatea de deputat, a depus declaraţii de avere la Camera Deputaţilor, fără a declara sumele de bani obţinute de la Asociaţia Partida Romilor «Pro Europa», totalizând 300.682 lei – venit brut si 217.300 lei venit net”.
„Aceşti bani proveneau din fondurile alocate derulării proiectelor europene despre care Mădălin Voicu ştia ca sunt deturnaţi”, precizează DNA.
CITEŞTE ŞI: Mădălin Voicu, plasat sub control judiciar. Procurorii i-au fixat o cauţiune de 500.000 de lei