EcoChampions este un proiect educaţional realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Mare Nostrum. Cluburile de elevi de la şcolile înscrise în proiectul EcoChampions trebuie să pună în practică 25 de proiecte de voluntariat în folosul comunităţii, atât din domeniul protecţiei mediului, cât şi proiecte sociale.
Duminică, 6 mai, începând cu ora 13.00, elevi din şcolile şi liceele înscrise în proiectul EcoChampions, alături de părinţi, profesori, membri ai comunităţii şi alţi voluntari s-au adunat în campusul Universităţii Ovidius pentru a transforma un teren neamenajat într-un veritabil parc destinat petrecerii timpului liber şi recreerii. Dacă până acum cluburile de elevi au implementat proiecte separat, acum şi-au unit forţele pentru a amenaja un spaţiu verde de care se vor bucura în viitor toţi locuitorii Constanţei. Plantarea a fost realizată în parteneriat cu Universitatea Ovidius care a pus la dispoziţie terenul de 1.3 ha. Actorul George Piştereanu a participat şi el la acţiunea de plantare, dând o mână de ajutor la plantarea puieţilor.
Voluntarii au plantat arbori foioşi (paltini, stejari roşii, tamarix, corcoduşi şi platani), sub umbra cărora se vor putea adăposti în câţiva ani, arbuşti şi flori de sezon cu care au marcat aleile noului parc. Amenajarea spaţiului din campusul Universităţii Ovidius este cea de-a patra activitate din cele cinci pe care voluntarii le realizează în cadrul ediţiei a doua a EcoChampions.
„Nu am mai fost la o acţiune de plantare până acum, dar nu a fost atât de greu pe cât pe mă aşteptam. Am sădit flori alături de colegii mei din clubul EcoChampions, lăsându-i pe elevii mai mari să planteze copacii. Abia aşteptăm să ne bucurăm de acest părculeţ în viitor”, a declarat un voluntar EcoChampions, elev al unei şcoli implicate în proiect.
Prima ediţie EcoChampions s-a desfăşurat pe perioada anului şcolar 2010-2011 în 10 şcoli şi licee din localităţile Constanţa, Cogealac şi Fântânele. Au fost create cluburi de voluntari care, la finalul proiectului, au propus şi implementat propriile lor proiecte de voluntariat. Astfel, proiectul a venit în întâmpinarea nevoii de instruire şi canalizare a abilităţilor elevilor de a se implica activ în dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc. Cei peste 200 de elevi de gimnaziu şi liceu implicaţi şi-au dorit să continue proiectul şi în anul şcolar 2011-2012, fiind conştienţi de schimbările pe care le pot produce în comunitate.
Întâlnirile lunare programate în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului pentru cele 10 cluburi participante le vor oferi elevilor informaţii despre voluntariat şi educaţie civică pe baza cărora vor organiza dezbateri. De asemenea, ei vor identifica nevoi ale comunităţii şi cauze în care să se implice prin diverse acţiuni de voluntariat pe care le vor pune în practică o dată la două luni. Două cluburi, unul de la liceu şi unul de la gimaziu, vor face echipă în fiecare proiect de voluntariat. După fiecare acţiune, echipele se vor schimba, astfel încât toţi elevii implicaţi în proiect să ajungă să se cunoască. Cluburile de elevi implicaţi în proiect trebuie să implementeze cinci proiecte în această ediţie EcoChampions.
Cele 10 şcoli şi licee implicate în proiect sunt: Şcoala nr. 24 „Ion Jalea”, Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Şcoala nr. 30 „Gh. Ţiţeica”, Şcoala cu cls. I-VIII Fântânele, Şcoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Traian” şi Liceul Teoretic „Ovidius”.