Cel mai vechi leac din lume. VINDECĂ zeci de boli şi ţine bătrâneţea la distanţă

Bunicii noştri consumau frecvent supă de oase. Aceştia foloseau întregul animal pentru gătit: piele, oase, măduvă, cartilagii. Oamenii moderni ignoră oasele şi cartilagiile în favoarea cărnii musculare care este mai puţin nutritivă. Iată de ce e bună supa de oase şi cum se prepară.
Iulian Tudor
22 feb. 2016, 11:19
Cel mai vechi leac din lume. VINDECĂ zeci de boli şi ţine bătrâneţea la distanţă

Supa de oase este una dintre cele mai bogate surse de nutrienţi: o mare varietate de minerale, într-o formă uşor de absorbit (foarte mulţi oameni suferă de dezechilibre minerale şi carenţe din cauza alimentaţiei preponderent industriale şi a degradării solului), scrie doctorulzilei.ro. Aceasta mai conţine colagen şi alţi agenţi antiîmbătrânire, nutrienţi care ajută articulaţiile, pielea, părul şi întregul organism.

Citeşte şi REŢETA ZILEI. Pasăre de curte cu bureţi de pădure

La ce e bună

Unii cercetători afirmă că proteinele din colagen compensează efectele cancerigene ale cărnii musculare.

Supa de oase este recunoscută pentru rolul ei de a vindeca mucoasa intestinală. Se ştie că alimentaţia modernă este inflamatorie şi că mulţi oameni au probleme intestinale. Este bună şi pentru cei care au intoleranţă la gluten (boala celiacă) sau care consumă mult gluten.

Sunt în curs cercetări privind rolul supei de oase în tratarea bolilor autoimune. Se ştie că cele mai multe boli autoimune încep cu problemele din intestin, iar permeabilitatea acestuia este una dintre cele mai frecvente atacuri autoimune din corp, fiindcă există pierderi de substanţe străine din intestin în fluxul sangvin.

În plus, supa de oase este bună şi pentru sistemul imunitar, pentru buna funcţionare a creierului şi a memoriei, împotriva stresului, împotriva frigului. Ajută chiar şi la reducerea celulitei.

Reîntinerește tenul

Julia March, expertă în lifestyle şi frumuseţe, printre ai cărei clienţi se numără celebrităţi de la Hollywood, recomandă consumul supei de oase pentru a combate lipsa de fermitate şi roşeaţa tenului.

„Clienţii mei au un ten mai puţin inflamat, mai luminos şi mai tonifiat după ce beau supă de oase. Aceasta repară, conferă fermitate, întinereşte şi vindecă tenul”, a spus Julia March, care recomandă un consum de până la trei căni de supă pe zi pentru îmbunătăţirea aspectului tenului.

Supa este preparată prin fierberea la foc mic a oaselor în apă, cu un strop de oţet, care absoarbe substanţele minerale, timp de câteva ore. În supă se pot adăuga, de asemenea, legume şi verdeţuri.

Cum se consumă

Poţi bea zilnic o ceaşcă de supă de oase sau să o foloseşti ca bază pentru anumite feluri de mâncare sau pentru asezonarea legumelor.

Citeşte şi Reţeta zilei: Ciorbă de vită cu borş de casă

După ce ai pregătit-o (din oase special cumpărate sau din oasele care-ţi rămân la masă şi care dau un gust bun supei), o poţi conserva la rece sau o poţi congela timp de 6 luni, în borcane sau cutii ermetice. O poţi pune în tava de cuburi de gheaţă şi când ai nevoie, poţi adauga unul sau două cuburi în mâncare.

Supa de oase se poate face din oase de vită, de oaie, de pasăre, fie amestecate, fie doar dintr-un singur tip. De la pasăre se pot folosi capul şi ghearele care au mult colagen.

Vită cu pasăre

Ingrediente: 1,300-1,500 kg os de vită, cartilagii, oase de pui sau de curcan. Mai poţi folosi cozi de vită, gheare de pui; 1-2 linguri de oţet de mere (ajută la extragerea mineralelor din oase), 4-5 linguri de apă, 4 tulpini de ţelină sau o rădăcină, 4 morcovi necurăţaţi de coajă, 3 cepe necurăţate, pătrunjel, usturoi, sare de mare, piper boabe.

Preparare: pune toate oasele într-o oală mare. Adaugă apă şi oţetul, până le acoperi complet. Lasă oala deoparte pentru ca oţetul să acţioneze asupra oaselor. Apoi, adaugă morcovii, ceapa, şi ţelina, iar după ce dă în fiert, micşorează focul. Acum poţi aduna şi spuma. Trebuie lăsată pe foc foarte mic 12 ore. Cu cât fierbe mai mult, cu atât se extrag mai bine toţi nutrienţii şi colagenul. Dacă e nevoie se mai adaugă apă, cât să acopere oasele. Când mai sunt doar 30 de minute de fiert, adaugă pătrunjelul, usturoiul, un vârf de sare şi câteva boabe de pieper. După ce a fiert, se lasă să se răcească, apoi se strecoară ca să rămână doar zeama. Adaugă sare dacă mai trebuie.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Un an de la tragedia de la Ferma Dacilor: Rapoarte neconcludente și anchete nefinalizate
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă