În cel mai pesimist scenariu, în care reintroducerea controalelor la frontierele Europei va duce la majorarea prețurilor produselor din import cu până la 3%, Germania și Franța, cele mai mari economii europene, vor înregistra în perioada 2016 — 2025 costuri de până la 235 miliarde de euro și, respectiv, 244 miliarde de euro.
În cazul unui impact minim, în care prețurile produselor din import ar crește cu 1%, UE se va confrunta cu costuri de aproximativ 470 miliarde de euro în următorul deceniu, estimează Fundația Bertelsmann. Costurile ar putea urca în UE la 1.400 de miliarde de euro (sau 10% din PIB) în cel mai rău scenariu.
„Dacă sunt reintroduse controalele la frontieră în interiorul Europei, ritmul de creștere al economiei, deja slab, se va afla sub o presiune suplimentară”, a avertizat Aart De Geus, președintele Bertelsmann.
Pe lângă lovitura de imagine dată Europei, colapsul spațiului Schengen va duce la creșterea perioadelor de timp necesare transportării mărfurilor în regiune, ceea ce va spori costurile pentru companii și consumatori, potrivit Agerpres.
26 de state fac parte din spațiul Schengen, din care 22 sunt membre UE. Înființat în urmă cu 30 de ani, spațiul Schengen se află sub o presiune severă din cauza emigranților veniți în special din Orientul Mijlociu și Africa. Pentru a contracara intrările de emigranți pe teritoriile lor, multe state membre ale spațiului Schengen au reintrodus în ultimele luni controale la frontiere, ceea ce a provocat temeri privind colapsul întregului sistem.
Citeşte şi Angela Merkel: Aderarea în etape a României la spaţiul Schengen este posibilă
Subliniind necesitatea rezolvării urgente a acestei probleme, ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a declarat duminică la postul public de televiziune ARD că statele membre ale UE trebuie să aibă o abordare comună pentru a evita colapsul spațiului Schengen.
Impactul minim, în care prețurile produselor din import ar crește cu 1%, ar putea costa Germania și Franța 77 de miliarde de euro și, respectiv, 80,5 miliarde de euro, în perioada 2016 și 2025, se arată în raportul publicat de Bertelsmann.
Colapsul spațiului Schengen, combinat cu efectele încetinirii Chinei și problemele din SUA, ar majora costurile pentru statele din afara zonei la o sumă cuprinsă între 91 și 280 de miliarde de euro, în perioada 2016 și 2025, conform studiului.
Luna aceasta, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat că numărul imigranților și refugiaților ajunși în Europa pe mare în primele șase săptămâni ale anului este de 10 ori mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut.