De aceea, e indicat ca legumele şi fructele bio să nu lipsească din alimentaţia zilnică.
Printre acestea, se numără:
1. Perele: sursă excelentă de vitamina A, C, K, B12 şi B6, calciu, magneziu, potasiu, cupru, mangan şi fibre. Conţine antioxidanţi puternici. Pentru a scădea concentraţia de pesticide, de obicei se îndepărtează coaja, care conţine vitamine şi fibre.
2. Cartofii: conţin vitamina C, B6, cupru, potasiu, mangan, aminoacidul triptofan şi fibre. Ei absorb pesticidele prin solul în care cresc. La fel ca în cazul perelor, îndepărtarea cojii elimină o parte din pesticide, dar şi din elementele nutritive.
3. Ardeiul gras: conţine mari cantităţi de pesticide şi coaja, chiar dacă e îndepărtată, nu oferă suficientă protecţie. Concentraţia în vitaminele C şi A creşte pe măsură ce ardeiul devine galben sau chiar roşu, dar creşte şi concentraţia de pesticide. Prin spălare, se îndepărtează doar o mică cantitate de substanţă nocivă.
4. Strugurii de import: marea majoritate a strugurilor din sezonul rece sunt de import, din ţări precum Chile, în care nu există reglementări în cazul fertilizanţilor sau pesticidelor. Strugurii sunt stropiţi în toate stadiile de dezvoltare. Oricât de mult ar fi spălaţi, reziduurile nu se pot îndepărta, mai ales din cauză că coaja este foarte permeabilă pentru orice tip de substanţă. Strugurii conţin vitaminele C, B1 şi B6, dar şi resveratrol, un puternic antioxidant. Acesta este conţinut în cantitate mare şi de vinurile ecologice.
5. Nectarinele de import: sunt bogate în vitamina A, C, niacină şi potasiu, dar conţin multe pesticide. La fel ca şi strugurii, majoritatea nectarinelor provin din Chile.
6. Spanacul: sursă excepţională de vitaminele A, B6, C, E şi K, riboflavină, tiamină, folaţi, calciu, fier, fosfor, cupru, mangan, magneziu şi proteine. Poate conţine până la 84% pesticide şi insecticide, devenind astfel cea mai contaminată plantă verde. E bine de ştiut că se poate planta şi acasă, fiindcă preferă spaţiile mici, precum jardinierele sau ghivecele.
7. Piersicile: devansate doar de mere, sunt cele mai murdare fructe.Pesticidele traversează rapid coaja şi trec în pulpa cărnoasă. Dacă piersicile bio sunt prea scumpe, încercaţi-le pe cele cu coaja închisă la culoare; conţin mai multă vitamina A şi mai puţini aditivi pentru prospeţime.
8. Căpşunile: varianta bio nu este iradiată pentru creştere şi prospeţime, astfel că sunt mai aromate. În plus, mai ales dacă aveţi copii, trebuie să ştiţi că 90% dintre căpşunile din supermarket sunt contaminate, iar copiii sunt susceptibili la intoxicaţia cu pesticide.
9. Ţelina: conţine vitamina A, C şi K, plus folaţi, potasiu, mangan şi fibre. Pesticidele penetrează uşor membrana şi pătrunde în pulpă şi frunze, astfel că spălarea nu va îndepărta aproape deloc substanţa nocivă.
10. Merele: conţin enorm de multe substanţe nocive pe suprafaţa cojii. Curăţarea acesteia nu ne scapă în totalitate de pesticide, dar elimină fibrele şi principiile fotochimice benefice pentru organismul uman. Cel mai bine se păstrează individual, împăturite în bucăţi de ziar, la loc răcoros şi întunecos.