Doi ingineri de la Universitatea Strathclyde cred că în locul armelor imense şi scumpe s-ar putea folosi nişte mici „roboţei” spaţiali.
Alison Gibbing şi Massimiliano Vasile spun că o armată de vehicule micuţe, alimentate cu energie solară, ar putea schimba traiectoria unui asteroid cu circa 35.000km, suficient cât să rateze Pământul.
Pietrele ar putea fi lansate în spaţiu cu ajutorul unei singure rachete, potrivit New Scientist, iar apoi se vor grupa într-o „armată” ce va ataca asteroidul.
Dr. Massimiliano Vasile, de la departamentul de inginerie mecanică şi aerospaţială de la Strathclyde, mai investighează şi o altă abordare: aceşti mici sateliţi ar putea fi echipaţi cu lasere, în loc să se bazeze pe strategia coliziunii, pentru a îndepărta asteroidul.
„Folosirea laserelor puternice în spaţiu, pentru aplicaţii civile şi comerciale, este încă la început, iar una din principalele sale provocări este să aibă suficientă putere, o mare eficienţă şi o calitate bună a fasciculului, în acelaşi timp (…) O altă problemă cu îndepărtarea asteroidului este atunci când laserul începe să spargă suprafaţa obiectului, norul de gaz şi de rămăşiţe va afecta vehiculul spaţial şi va contamina laserul. Testele noastre de laborator au arătat, însă, că contaminarea este mai mică decât ne aşteptam şi laser ar putea continua să funcţioneze”, a declarat dr. Massimiliano Vasile.
Armata de mici sateliţi care zboară în formaţie şi trag cu laser în asteroizi ar putea elimina problemele asociate cu metodele actuale, care se bazează pe vehicule spaţiale mari, subliniază cercetătorii.