Corina Creţu anunţă un nou mecanism de sprijin pentru România în domeniul absorbţiei fondurilor europene

Comisarul european Corina Crețu a prezentat la Bruxelles un ghid care va ajuta România și alte state europene să atragă mai ușor fondurile structurale, oferind sprijin autoritățile locale și promotorii proiectelor să profite la maximum de posibilitățile de combinare a fondurilor FEIS (Fondul pentru investiții strategice) și ESI(Fonduri structurale și de investiții).  
Alina Costache
23 feb. 2016, 10:21
Corina Creţu anunţă un nou mecanism de sprijin pentru România în domeniul absorbţiei fondurilor europene

„Combinarea acestor fonduri cu planul de investiții poate crește impactul asupra IMM-urilor, eficienței energetice, tehnologiei informației și comunicațiilor”, a precizat comisarul Corina Crețu. 

Aceasta a atras atenția că atingerea obiectivelor Planului de investiții pentru Europa reprezintă „un efort comun și toate sursele și părțile implicate trebuie să se mobilizeze”, iar în acest context trebuie exploatat la maximum „potențialul de creștere al fondurilor ESI, prin investiții strategice și orientate spre performanță, susținute de folosirea sporită a instrumentelor financiare”. 

„Conform estimărilor noastre, 300 de miliarde de euro ne lipsesc pentru a pune economia europeană înapoi pe un trend ascendent. Aceasta este o problemă, în special pentru cele 22 de milioane de oameni, care sunt în șomaj de azi.  De aceea, este extrem de important ca Banca Europeană de Investiții și Comisia Europeană să își unească forțele și să lucreze împreună pentru a umple aceste lacune de investiții”, consideră liderul român. 

Mai mult, Corina Crețu a transmis un mesaj de încredere în capacitatea Comisiei Europene de a colabora cu autoritățile locale și regionale pentru a dezvolta proiecte de dezvoltare, un accent special existând în cazul României, care trebuie să absoarbă aproape 23 de miliarde de euro din fondurile de coeziune 2014-2020. 

„Avem mijloacele necesare pentru a dezvolta o serie de proiecte mature, care sunt atractive pentru investitorii privați, pentru a umple eventualele lacune de finanțare, prin utilizarea pe scară largă a fondurilor de politica regională. Dar mai presus de toate, avem mijloacele pentru a se asigura că nici un proiect viabil nu este lăsat deoparte”, a subliniat comisarul european. 

În acest moment, rata de absorbție a României pentru alocarea de fonduri 2007-2013 a ajuns la 63,47% (sume declarate de Comisia Europeană). Astfel, România a reuşit să cheltuiască până la sfârşitul anului trecut aproximativ 11 miliarde din cele peste 19 miliarde de euro alocate de UE pentru cadrul precedent de finanțare. Conform previziunilor Ministerului Fondurilor Europene, rata de absorbţie ar urma să ajungă până la peste 75% anul acesta, prin plata proiectelor care nu sunt încă finalizate. 

Potrivit proiectului de buget al UE pe 2016, publicat miercuri de Comisia Europeană, Fondul de garantare al FEIS va beneficia de 2 miliarde de euro sub formă de credite de angajament şi 500 de milioane de euro sub formă de credite de plată, pentru a debloca investiţii de 315 miliarde de euro destinate Europei.

 

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”