Quinoa creste in America de Sud (Peru, Chile si Bolivia) de mii de ani si a stat la baza dietei incasilor si descendentilor lor. In ultimii ani in Europa si SUA, specialistii in nutritie au recomandat-o ca o alternativa mai buna la cus-cus, la grau si orez. Chiar daca, adesea, joaca acelasi rol precum cerealele, quinoa face, de fapt, parte din aceeasi familie cu sfecla rosie, sfecla furajera si spanacul.
Cu de doua ori mai multe proteine decat orezul sau orzul, quinoa este, totodata, o sursa excelenta de calciu, magneziu si mangan. De asemenea poseda un nivel bun de vitamina B, vitamina E si fibre.
Gatita, semintele de quinoa devin pufoase si cremoase. Au o savoare delicata si subtila si este un aliment extrem de versatil: poate fi consumat la micul dejun (ca cereale), la pranz (ca salata) ori la cina (ca garnitura).
Quinoa este cel mai putin alergic si de aceea este o alegere fantastica in defavoarea cerealelor. Ca si graul negru, quinoa are un profil amino acid excelent si contine toate cei noua aminoacizi esential, facand-o o sursa de proteina completa. Ceea ce inseamna ca este o alegere nemaipomenita pentru veganii care se chinuie sa aiba suficiente proteine in dieta lor.
100g de quinoa furnizeaza:
– 368 calorii;
– 14g proteine;
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.