TRADIŢII străvechi de sărbătoarea românească a iubirii. Cum erau cucerite tinerele de Dragobete

În ciuda faptului că majoritatea românilor sunt familiarizaţi cu ziua de Sfântul Valentin, acesta are un omolog în folclorul românesc care se sărbătoreşte pe data de 24 februarie, numit Dragobete.
Iulian Tudor
24 feb. 2016, 09:42
TRADIŢII străvechi de sărbătoarea românească a iubirii. Cum erau cucerite tinerele de Dragobete

„Dragobetele nostru este mai bătrân decât Valentinul, dar amândoi de fapt aduc un omagiu dragostei, iubirii adevărate. Ceea ce nu se înţelege de Valentine’s Day sau s-a dus într-o extremă nedorită este faptul că s-a făcut din această sărbătoare una comercială şi oarecum nu mai sărbătoreşte, de fapt, dragostea cea adevărată pentru că Sfântul Valentin a ajuns să fie patronul iubirii, pentru că propovăduia căsătoria între doi tineri, căsătoria creştină”, a explicat Janeta Ciocan, muzeograf la Muzeul Judeţean de Entografie şi Artă Populară Maramureş, scrie voceatransilvaniei.ro.

Citeşte şi DRAGOBETE 2016. Cele mai spectaculoase idei de cerere în căsătorie VIDEO

„Dragobetele sărută fetele” se cântă în popor şi este adevărat pentru că, în această zi, tinerii din comunitate mergeau împreună la pădure pentru a căuta ghiocei.

„Era de fapt un prilej de socializare, un prilej cu care tinerii se puteau cunoaşte mai bine şi interacţiona şi un mod de a vedea dacă între cei doi tineri exista compatibilitate. Deşi există credinţa că în trecut părinţii erau cei care puneau la cale nunta între doi tineri să ştiţi că nu este chiar aşa. Erau conştienţi şi ei că cei doi se legau pe viaţă astfel că aveau un cuvânt de spus”, mai spune Janeta Ciocan.

Muzeograful susţine că în Ardeal, în zona Maramureşului, a Oaşului dar şi a Sălajului exista un obicei unic prin care se verifica dacă între viitorii miri exista compatibilitate.

„Părinţii tânărului veneau în peţit şi aduceau cu ei sticla de rachiu sau de palincă şi cât timp bătrânii beau cei doi tineri puteau să meargă în casa dinainte ca să poată povesti singuri. De multe ori, aceste întâlniri erau chiar fizice. În cazul în care în urma acestei uniuni rezulta un copil nu era nicio problemă, părinţii fetei fiind cei care îşi asumau creşterea lui, iar fata se putea căsători oricând fără niciun fel de problemă”, a mai spus muzeograful.

Astfel de obiceiuri s-au păstrat până în urmă cu aproximativ două decenii şi în localitatea maramureşeană Borşa.

Citeşte şi MESAJE DE DRAGOBETE: Urari de Dragobete 2016 cu care nu dai greş

„Când se merge în peţit, în timp ce se punea masa cu bucate, mama fetei şi fata făceau patul în casa bună pentru că acolo se retrăgeau tinerii. Dacă la intrarea în casă a peţitorilor paharul se punea pe masă cu gura în jos atunci părinţii sau fata nu erau de acord cu unuiunea şi acesta era modul lor de a refuza”, spune Sorin Ion Timiş, primarul oraşului Borşa.

Majoritatea cererilor în căsătorie se făceau în preajma Dragobetelui pentru că era de obicei în post şi imediat ce trecea această perioadă se puteau face nunţile. Totuşi, în anumite părţi de ţară aceste obiceiuri erau interzise. Muzeograful spune că în Sudul ţării miresele care erau socotite a fi impure în noaptea nunţii erau trimise acasă la părinţi pe grapa trasă de cai prin tot satul sau era pusă ca mireasă să stea pe o perie aspră peste care se aşeza o pernă care apoi îi era trasă pe cap.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va altera niciodată, nu va face musculițe sau molii. Așa o să-l ai perfect pentru cele mai gustoase și pufoase rețete de mămăligă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Muzicianul Marius Baţu s-a stins din viaţă, lăsând un gol în muzica folk
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni