Senatorul Nicolae Moga propune Legea presei, dedicată „jurnaliștilor onești”

Senatorul PSD Nicolae Moga propune o lege a presei, care să-i apere pe "jurnaliştii oneşti" de presiunile exterioare. Moga dă o serie de exemple de presiuni care ar motiva, în opinia sa, votarea unei astfel de legi.
Bogdan Păcurar
24 feb. 2016, 11:32
Senatorul Nicolae Moga propune Legea presei, dedicată

Senatorul PSD Nicolae Moga propune înfiinţarea unui grup de lucru la Senat care să întocmească o lege a presei, cu scopul de „prevenire a atacurilor împotriva jurnaliștilor și siguranța că amenințările la adresa libertății presei sunt eliminate”.

Nicolae Moga vine cu o serie de argumente din toate domeniile presei (scrise, tv), care, în opinia sa, ar justifica o astfel de iniţiativă.

Senatorul vorbeşte în argumentaţia sa de televiziuni aflate în insolvenţă, de atacutl terorist de la Charlie Hebdo, de jurnaliştii acreditaţi la Senat, de raportul Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor.

Declaraţia senatorului Nicolae Moga

„Demersul meu este determinat de îngrijorarea că, potrivit ultimelor evenimente, libertatea de expresie și de opinie prin mass-media devin tot mai restrânse și mai minoritare în lumea de astăzi.

Nu accept și nu voi accepta niciodată încălcarea LEGII FUNDAMENTALE A STATULUI ROMÂN — CONSTITUȚIA!

Țin să reiterez Art. 30 din Constituție, capitolul: ‘Libertatea de exprimare’ care consfințește:

Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

Cenzura de orice fel este interzisă.

Recunoașterea dreptului jurnalistului de a exprima opinii, fără a fi îngrădit de vreo autoritate politică, administrativă, economică sau juridică este o valoare inviolabilă și nu suportă ingerințe în câmpul competențelor sale profesionale.

În prezent asistăm la fenomene dramatice care impun o analiză detaliată și măsuri urgente.

Presa scrisă este pe cale de dispariție, fapt ce afectează predominant populația din mediul rural, în special vârsta a treia. Publicul urban, tânăr pare să se fi îndreptat masiv spre surse alternative de informare, cum ar fi mediile online sau social media.

Televiziunea publică, TVR, plătită din banii contribuabilului roman se afla în imposibilitatea de plată a angajaților dar și de preluare a transmisiilor internaționale de interes: finală la tenis, meciuri importante de handbal, fotbal, etc

Decizia de evacuare a celor 5 posturi ale trustului INTACT va produce o întrerupere a emisiei acestora (dacă va fi pusă în aplicare în termen restrictiv).

‘Insolvența’ atribuită celorlalte posturi (Realitatea, B1, RTV, și alte surse media) ne duc cu gândul la dorința unora de a exista un post unic sau NICIUNUL!!!!

Aceste semnale de alarmă interne se completează cu informațiile din plan internațional. Merită menționat ultimul raport 2015 al Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, organizație neguvernamentală cu sediul la New York) în care se arată că, Uniunea Europeană (UE) nu răspunde suficient la atacurile contra libertății presei în interiorul statelor sale membre.

‘UE ar trebui să facă mai mult pentru a se asigura că statele membre apără drepturile jurnaliștilor.

În întreaga Uniune Europeană, jurnaliștii se confruntă cu amenințări, presiuni și chiar cu o supraveghere care le amenință sursele și cu violențe, precum atacul asupra săptămânalului de satiră ‘Charlie Hebdo’, comis în ianuarie de jihadiști.’

În raport se menționează că legislațiile media opresive încă sunt în vigoare chiar dacă asemenea legi sunt incompatibile cu valorile UE.

Raportul examinează politicile și instituțiile UE și trage concluzii cum că deși se menține angajamentul către libertatea presei, în multe cazuri nu există mecanisme legislative prin care UE să poată trage la răspundere statele vinovate atunci când acestea se află în contradicție cu Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Dacă UE va rămâne o autoritate globală în ce privește libertatea presei, trebuie să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a preveni atacuri împotriva jurnaliștilor și să se asigure că amenințările la adresa libertății presei sunt eliminate.

Aceasta este concluzia trasă de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor în raportul despre libertatea presei.

Poziția oficialului Uniunii Europene la acest Raport a fost explicită: ‘Noi apărăm libertatea presei și promovăm această libertate, dar reglementarea domeniului media este, conform tratatelor, rezervat statelor membre’

În acest context, supun atenției constituirea unui Grup de Lucru la nivelul Senatului care să evalueze legislația existența dar și necesarul reglementativ de adoptat pentru a asigura libertatea deplină a presei, prevenirea atacurilor împotriva jurnaliștilor și siguranța că amenințările la adresa libertății presei sunt eliminate.

Este cazul să acordăm atenția cuvenită jurnaliștilor onești din presă. Și fac o exemplificare concretă referindu-mă la cei acreditați la Senat. Pentru informația corectă, transmisă în timp real, jurnaliștii își petrec 10-12 ore stând în picioare, cu un suc sau 2-3 cafele. Nu-și permit să piardă timpul la masă pentru a nu pierde știrea. Cu aparatura greoaie târând-o după ei pentru ca redacțiile nu au fonduri de investiții pentru tehnica nouă.

Ei sunt o ECHIPĂ — a celor acreditați la Senat—, indiferent de canalul media. Nu se ceartă, nu au divergente ci transmit știrea redactată fără nicio constrângere..

Comportamentul lor ne poate folosi ca model. Prin conlucrare se pot realiza reglementări moderne, în spiritul apărării valorilor democratice ale unui stat de drept.

Vă mulțumesc

24 februarie 2016″

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Detaliu scandalos în legea contra drogurilor la volan. Ce vor fi obligați să facă șoferii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Meteorologii anunță o răcire semnificativă a vremii în a doua parte a săptămânii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!