Dinu Pescariu: I-am plătit 4 milioane de euro lui Gheorghe Ştefan într-un off-shore

Dinu Pescariu, denunţătorul-cheie din ancheta Microsoft, s-a prezentat, miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a fost audiat. Pescariu, intermediarul mitei, a fost chemat la audieri chiar de cei pe care i-a turnat: Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, zis Pinalti. El a declarat că i-a plătit 4 milioane de euro lui Gheorghe Ştefan.
Iulian Tudor
24 feb. 2016, 13:02
Dinu Pescariu: I-am plătit 4 milioane de euro lui Gheorghe Ştefan într-un off-shore

UPDATE Dinu Pescariu, principalul denunțător din dosarul „Microsoft”, a declarat miercuri la Înalta Curte de Casație și Justiție că i-a plătit 4 milioane de euro fostului primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, pentru intervențiile pe care acesta trebuia să le facă la fostul ministru Gabriel Sandu.

La solicitarea magistraților, Dinu Pescariu s-a referit strict la implicarea lui Gheorghe Ștefan în această afacere, el fiind singurul inculpat care nu și-a recunoscut vinovăția.

„În anul 2008, Claudiu Florică a venit la mine și mi-a oferit o oportunitate de afaceri, respectiv licențele Microsoft. Deoarece avea nevoie de sprijin financiar și politic, m-a rugat să iau legătură cu Dorin Cocoș, care era prieten cu mine. Ulterior, am avut mai multe întâlniri cu Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan, iar la una dintre întâlniri a participat și Gabriel Sandu. Am discutat cu Dorin Cocoș despre faptul că Gheorghe Ștefan avea influență asupra lui Gabriel Sandu, deoarece pe linie politică l-a ajutat să ajungă ministru și putea să intervină la Gabriel Sandu pentru a-l determină să încheie contractul Microsoft”, a spus Dinu Pescariu, citat de Agerpres.

El a explicat că, la solicitarea lui Dorin Cocoș, i-a plătit lui Gheorghe Ștefan suma de 4 milioane de euro, prin intermediul unei firme off-shore.

„La o altă întâlnire la care a participat și Gheorghe Ștefan, am discutat despre sumele de bani care ar fi rămas ca profit în urma afacerii. Ulterior, Dorin Cocoș mi-a indicat ce sumă urma să fie plătită și către cine. Această sumă pe care urma să o plătim reprezenta prețul intervenției pe care aceștia urmau să o facă pentru ca afacerea să se încheie. Pentru Gheorghe Ștefan, suma transmisă de Dorin Cocoș era de circa 4 milioane euro. Ulterior, Claudiu Florică mi-a dat coordonatele unei firme, unde urma să fie transferată suma pentru Gheorghe Ștefan. Firma respectivă se numea DD Land, iar banii au fost plătiți de mine printr-un off-shore”, a mai spus Dinu Pescariu.

Tot acum, a fost audiat un martor, Cristian Colman, care le-a spus judecătorilor că, în anul 2009, a preluat o firmă prin intermediul lui Toni Răzvan, un apropiat al lui Gheorghe Ștefan. Colman a deschis mai multe conturi pe numele acelei firme, de unde extrăgea periodic sume de bani, de regulă câte 10.000 de lei, care erau apoi înmânate lui Toni Răzvan. El a mai relatat că, la un moment dat, Toni Răzvan i-a dat un rucsac plin cu bani, pe care l-a dus unei persoane.

La acest termen de judecată trebuia audiat și Dorin Cocoș, însă avocatul acestuia a cerut o amânare, pe motiv că Dorin Cocoș a suferit o nouă intervenție chirurgicală la un picior și nu se poate concentra. De altfel, Dorin Cocoș se deplasează de mai mult timp în instanță folosindu-se de o cârjă.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 9 martie, când vor fi audiați Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan.

_____________________________

Dinu Pescariu a fost audiat, miercuri, de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul Microsoft. Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu au ajuns şi ei în faţa instanţei, pentru a fi audiaţi în acelaşi dosar.

În cazul lui Dinu Pescariu, urmărirea penală a fost clasată, după ce acesta a făcut mai multe denunţuri şi a oferit detalii pe care procurorii nu le ştiau.

Procurorii DNA au arătat că, în 2004, s-a creat un grup central format din Claudiu Florică (reprezentantul Fujitsu Siemens Computers, prin care s-au cumpărat produsele Microsoft), Dinu Pescariu (tenisman apropiat de PSD, însărcinat cu împărțirea mitelor) și avocatul Doru Boștină (se ocupa de acte și legalizarea lor), care s-au folosit de influența lor pentru a cumpra produse Microsoft.

Astfel, în 2004, acest grup s-a folosit și de influența omului de afaceri Dumitru Nicolae – NIRO, apropiat de lideri PSD, în special de Șerban Mihăilescu (pe atunci, secretar general al Guvernului Năstase) și de Dan Nica (pe atunci, ministru al Comunicațiilor), prin care s-a deschis “ușa” obținerii cumpărării produselor Microsoft prin firma reprezentată de Claudiu Florică, Fujitsu Siemens Computers și “aprobarea” ca discountul de 47%, oferit de Microsoft, să fie plătit totuși de la bugetul statului pentru a fi împărțit între intermediari și oamenii politici. Spre exemplu, din tranşa de 54 de milioane de dolari, 20 de milioane de dolari au ajuns la firme controlate de Dinu Pescariu și apoi împărțite grupării infracționale – intermediari și oameni politici.

Potrivit anchetatorilor, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru de Turism, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societăţii Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România. Gabriel Marin a făcut un denunţ la DNA, arătând că i-a plătit lui Dorin Cocoş prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.

La rândul său, Dinu Pescariu, vizat în dosarul „Microsoft”, a denunţat-o pe Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justiţie”.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

La finalul lunii octombrie, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru şi-au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi în dosarul „Microsoft”în fața instanței. Gheorghe Ştefan şi-a susţinut în continuare nevinovăţia.

CITEŞTE ŞI: Fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, audiat la DNA într-un dosar de corupţie

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Comuna puternic industrializată din România de care s-a ales praful. Este localitatea natală a lui Nicolae Ciucă
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Marele coșmar al șoferilor. Pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au greșit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Cauza morții regizorului Bogdan Budes. Ce s-ar fi întâmplat cu el, în timpul nopții. Detalii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Noua alertă a autorităților din Germania privind contaminarea apei potabile într-o bază militară
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...