Bloomberg: Revenirea inflaţiei ar putea însemna o înăsprire a politicii monetare în România mai devreme decât se estima

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, vede o înăsprire a politicii monetare mai devreme decât s-a preconizat anterior, în condițiile în care inflația a revenit după prima scădere a prețurilor de consum de la căderea comunismului, transmite Bloomberg.
Iulian Tudor
24 feb. 2016, 14:48
Bloomberg: Revenirea inflaţiei ar putea însemna o înăsprire a politicii monetare în România mai devreme decât se estima

Majorarea cererii interne a stimulat ritmul de creștere al economiei României, unul dintre cele mai rapide din Uniunea Europeană, și ar putea compensa complet efectele deflaționiste ale celor mai recente reduceri de taxe adoptate de Guvern, a afirmat Mugur Isărescu într-un interviu publicat miercuri de Bloomberg.

Primul răspuns al BNR la revenirea prețurilor de consum va viza îngustarea coridorului de dobândă folosit pentru gestionarea lichidităților, și acest lucru s-ar putea întâmpla anul acesta, a explicat șeful BNR.

„Intenționăm să reacționăm mai rapid, dar nu prin modificarea dobânzii de politică monetară. După modificarea coridorului de dobândă, poate va urma dobânda de politică monetară”, a explicat guvernatorul BNR.

În prezent, Banca Națională a României se confruntă pe de o parte cu efectul a ceea ce el numește declinul temporar al prețurilor, determinat de reducerea TVA, care ar putea face dificilă atingerea obiectivelor instituției anul viitor, iar pe de altă parte cu provocările legate de alegerile generale programate anul acesta și amenințările privind supraîncălzirea economiei din cauza politicii fiscale a Guvernului.

Moneda națională a depășit evoluția altor monede din state în curs de dezvoltare, afectate de încetinirea economiei chineze și recesiunile din Rusia și Brazilia. Leul s-a apreciat cu 1,1% față de euro în 2016, a treia cea mai bună performanță din indicele Bloomberg care analizează evoluția a 24 de monede din economiile emergente, dar vin spatele forintului maghiar.

Moneda României se tranzacționează „mai mult sau mai puțin” la valoarea corectă, susține Isărescu. Ca parte a eforturilor de a adera la zona euro până în 2019, BNR s-a angajat să relaxeze cerințele privind rezervele băncilor la nivelul din UE, însă următoarea rundă a reducerilor ar putea fi amânată până în 2017 din cauza politicii fiscale mai relaxate înaintea alegerilor.

„Nu aș putea spune de exemplu că este obligatoriu să avem o nouă fereastră de oportunitate anul acesta”, pentru a reduce rezervele, a declarat guvernatorul BNR.

Creșterea economiei României a accelerat în trimestrul patru din 2015 la 3,7%, de la 3,6% în precedentele trei luni. BNR a modificat recent la 1,4% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, în creștere cu 0,3 puncte procentuale față de previziunea anterioară, de 1,1%. Pentru 2017, Banca Națională a prognozat o inflație de 3,4%, la finele anului. Indicele prețurilor de consum a fost de—2,1% în luna ianuarie 2016 comparativ cu ianuarie 2015 și inflația va începe să crească după a doua jumătate a anului, estimează BNR.

Creșterea inflației și majorarea consumului au provocat temeri privind supraîncălzirea economiei. Deși acest scenariu nu se va materializa probabil anul acesta, este o posibilitate în 2017, a declarat Isărescu. PIB-ul ar putea crește în 2016 cu peste 4%, conform guvernatorului, care nu a făcut estimări dincolo de acest an.

Cheltuielile guvernamentale, care au depășit 2% din PIB în decembrie, au creat „o provocare reală” pentru autorități, a precizat șeful BNR. În prezent, Banca Centrală este în favoarea altor instrumente decât operațiunile reverse-repo pentru a absoarbe lichiditățile în exces apărute în timpul ultimelor două luni, a explicat guvernatorul BNR.

O altă problemă care ar putea afecta stabilitatea băncilor este proiectul legii privind darea în plată. Isărescu și-a exprimat speranța că acest proiect va fi amendat pentru a beneficia de el doar cei care se confruntă cu dificultăți la achitarea împrumuturilor ipotecare, iar impactul asupra creditării va fi limitat.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, în 5 februarie, menținerea dobânzii cheie la 1,75% pe an și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit. „Considerăm că nivelul unde ne aflăm noi în acest moment cu dobânda, suntem bine situați pentru orice fel de evoluții în viitor. Nici un nivel prea ridicat, nici prea scăzut”, a concluzionat guvernatorul BNR.

În vârstă de 66 de ani, Mugur Isărescu a fost numit pentru prima dată guvernator al Băncii Naționale a României în 1991 și a rămas în această funcție până în prezent, cu excepția perioadei 1999-2000, când a fost premierul României.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Câți bani câștigi, de fapt, dacă pui 1000 de lei într-un depozit bancar sau în titluri de stat. Ofertele Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen pentru clienți. Suma pe care o ridici de la titlurile Tezaur după un an
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Scăpați de calvarul perdelelor șifonate, după spălare. Vă ia câteva secunde
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Atacurile israeliene în Fâșia Gaza: cel puțin 120 de palestinieni decedați și un spital avariat
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy