„Evenimentele ultimelor zile, care au anunțat schimbări importante pentru SRR și SRTV, provoacă îngrijorare pentru societatea civilă. Din aceste motive, în calitate de organizație reprezentativă pentru sectorul Cultură și Mass-Media, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, în numele organizațiilor afiliate din SRR și SRTV, solicită Parlamentului României adoptarea unor soluții care să nu permită reeditarea unor experiențe păguboase, atât pentru aceste instituții, cât și pentru public. În acest sens, FAIR-MediaSind cere modificarea Legii de organizare și funcționare a SRR și a SRTV, în regim de urgență, astfel încât această lege să corespundă aspirațiilor democratice ale societății românești și să garanteze depolitizarea reală a celor două instituții”, se menționează într-un comunicat al organizației sindicale.
Într-un Apel adresat Președinției României, Parlamentului, Guvernului, Comisiei Europene și organizațiilor internaționale de media, Federația FAIR-MediaSind afirmă că eliminarea influenței politicului asupra Radioului și Televiziunii publice se poate realiza, în primul rând, prin schimbarea configurației Consiliului de Administrație din fiecare societate.
Apelând la experiențe din alte țări europene, FAIR-MediaSind propune înlocuirea algoritmului politic care stă la baza formării Consiliului de Administrație în acest moment cu un model care să permită participarea în acest organism atât a specialiștilor, cât și a reprezentanților întregii societăți.
„Legea de organizare și funcționare a SRR și SRTV trebuie să conțină prevederi clare privind asigurarea finanțării și care să fie fundamentate pe calcule riguroase, pentru a nu mai lăsa loc ipocriziei politice și populismelor. Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind își exprimă disponibilitatea de a participa la îmbunătățirea Legii de organizare și funcționare a SRR și SRTV. Totodată, FAIR-MediaSind solicită sprijin din partea colegilor din presa românească de a susține acest demers atât de necesar pentru asigurarea independenței SRR și SRTV. Așteptăm un semn de susținere și din partea publicului care dorește, ca și noi, depolitizarea celor două instituții și, implicit, întărirea lor”, se spune în document.
În acest sens, FAIR-MediaSind atrage atenția asupra faptului că numirile politice, ca expresie a „democrației originale’ din România, au condus la decredibilizarea Radioului și Televiziunii publice și, implicit, la scăderea audiențelor.
„În percepția publică, Radioul și Televiziunea sunt ale formațiunii politice majoritare. De aceea, jurnaliștii din cele două societăți sunt demonizați de o parte a publicului, fiind considerați, pe nedrept, oameni ai Puterii”, spun sindicaliștii.
Starea de pauperitate în care funcționează instituțiile de Radio și Televiziune, în dauna publicului, se datorează tot amestecului politicului în cele două societăți, subliniază FAIR-MediaSind.
„Pentru a le putea controla, partidele politice sunt interesate să mențină aceste instituții în sărăcie, chiar la cota de avarie. Astfel se explică de ce taxa radio-tv nu a mai fost modificată din 2003, în ciuda puseurilor inflaționiste la care a fost supusă țara. Taxa tv, de doar 4 lei, este cea mai mică din Uniunea Europeană, iar menținerea ei la această cotă este principala cauză a crizei în care se afla acum televiziunea publică, lucru recunoscut pentru prima dată de un înalt demnitar român prin vocea prim ministrului Dacian Cioloș. Nu numai că taxa este extrem de mică, dar și mecanismul de colectare a ei este unul deficitar, doar o parte din sume ajungând la cele două societăți”, se menționează în Apel.
Potrivit FAIR-MediaSind, politicienii refuză adoptarea unor soluții pentru redresarea celor două instituții publice de media și, pentru „a-și securiza capitalul electoral”, vorbesc despre măsura declanșării procedurii de insolvență.
„Cu toate că poartă răspunderea situației de criză din SRTV, la provocarea căreia au contribuit nemijlocit, politicienii noștri refuză adoptarea unor soluții constructive, responsabile, pentru redresarea economică a TVR. Pentru a-și securiza capitalul electoral, apelând tot la ipocrizie și populism, sugerează, fără a lua în calcul consecințele extrem de contondente ale acestei măsuri, că situația poate fi îndreptată prin declanșarea procedurii de insolvență”, spune documentul.
Federația atrage atenția că intrarea televiziunii publice în insolvență este neconstituțională și va afecta grav, atât publicul, cât și salariații instituției.
„Televiziunea Națională nu este o unitate economică oarecare. Oamenii politici trebuie să înțeleagă că nu au niciun drept să distrugă o instituție cu prestigiu cultural și cu un corp de profesioniști valoroși, doar pentru a culege votul cetățenilor. FAIR-MediaSind face un apel către politicienii români să dea dovadă de înțelepciune și să înțeleagă faptul că Radioul public și Televiziunea Română, care sunt acum confiscate de zona politică, sunt susținute financiar de plătitorii de taxă. De aceea, ele trebuie urgent înapoiate publicului. Federația FAIR-MediaSind cere sprijinul Președinției României, Parlamentului României, Guvernului României, Comisiei Europene, International Federation of Journalists, International Federation of Musicians, International Federation of Actors, UNI Global Union, European Federation of Journalists, European Broadcasting Union să sprijine și să se implice în procesul de depolitizare a Radioului și Televiziunii publice”, se mai arată în Apel.
FAIR-MediaSind precizează că acest Apel va fi prezentat de delegația federației și în plenul ședinței Comisiei Europene de Dialog Social pe domeniul audio-vizual, ce va avea loc în data de 26 februarie 2016, la Bruxelles.