SCANDALUL bebeluşilor bolnavi. Inspectorii sanitar-veterinari verifică probe de alimente pentru E-coli

Echipe de inspectori sanitar-veterinari din cadrul DSVSA Argeș și Dolj vor preleva probe de produse lactate, de carne, dar și de fructe și legume care urmează să fie analizate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV) pentru E-coli, în cadrul anchetei epidemiologice desfășurată de Ministerul Sănătății privind apariția cazurilor de sindrom hemolitic uremic la copii internați în spitalul Marie Curie din Capitală.
Filip Stan
25 feb. 2016, 16:34
SCANDALUL bebeluşilor bolnavi. Inspectorii sanitar-veterinari verifică probe de alimente pentru E-coli

Determinarea de laborator durează între 2 zile (în cazul în care probele sunt negative) și minim 4 zile în cazul probelor pozitive, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), remis Agerpres.

Ancheta epidemiologică desfășurată de Ministerul Sănătății a identificat drept o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente, iar ANSVSA a fost solicitată să demareze acțiuni specifice, conform competențelor, pentru identificarea posibilelor surse de contaminare.

Ministerul Sănătății a transmis, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, informațiile necesare pentru a desfășura ancheta.

„Conform informațiilor transmise, produsele vizate sunt: lactate — lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne — carne de vită și carne de pui, fructe și legume, achiziționate atât din comerț, din gospodăria proprie cât și de la persoane particulare. ANSVSA a dispus organizarea de echipe de inspectori din cadrul DSVSA Argeș și Dolj care vor colabora, îndeaproape, cu reprezentanți ai DSP în desfășurarea tuturor acțiunilor specifice anchetei”, se arată în comunicatul citat.

Probele prelevate vor fi transmise spre analizare către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Institutul Național de Referință din România, abilitat pentru acest tip de determinări.

Citeşte şi Posibile surse de îmbolnăvire a copiilor cu sindrom hemolitic-uremic: alimentele sau transmiterea interumană

IISPV are implementată metoda de analiză pentru E. coli din produse alimentare, prin tehnici de biologie moleculară (PCR). Pentru analiză se prelevează câte 5 eșantioane din același produs. În prima etapă se realizează detectarea genelor de patogenitate, iar în cazul rezultatului pozitiv este izolată E. coli, explică ANSVSA.

Determinarea de laborator durează între 2 zile (în cazul în care probele sunt negative) și minim 4 zile în cazul probelor pozitive.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a declarat joi într-o conferință de presă că a fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș, și anume o tulpină de E-coli.

El a recomandat ca alimentele să se achiziționeze din surse autorizate, ambalate corespunzător, iar produsele din carne să aibă autorizație sanitar-veterinară.

Totodată, ministrul a subliniat importanța spălării corespunzătoare a fructelor și legumelor, tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

Potrivit consilierului ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, posibilele surse de îmbolnăvire în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic ar fi alimentele sau transmiterea interumană.

Rafila a precizat, însă, că nu este vorba despre un focar epidemiologic. „Cum au apărut ele și asocierea cu sindromul hemolitic-uremic considerăm cu toții — echipa din România și echipa venită de la Centrul European de Control al Bolilor — că lucrul acesta este perfect superpozabil cu un cluster, nu este un focar epidemic, pentru că nu avem un număr mare de cazuri într-un teritoriu extrem de strâns și cu legătură de cauzalitate între ele în acest moment”, a explicat Rafila.

Medicul Mihaela Bălgrădean de la Spitalul „Marie Curie” a declarat joi, într-o conferință de presă, că la alți trei copii, care au ajuns în cursul serii de miercuri de la Pitești și Fetești, li s-a depistat în coprocultură verotoxina existentă în tulpinile de E-coli enterohemoragică, însă aceștia nu pun problema, la acest moment, a unei evoluții către o boală de tip sindrom hemolitic-uremic.

Ea a afirmat că, în prezent, cu sindrom hemolitic-uremic sunt internați la Spitalul „Marie Curie” cinci pacienți.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu: S-a identificat cauza îmbolnăvii copiilor din Argeş

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai