Bucureştenii percep ieşirile la restaurant ca fiind ocazii speciale, astfel comandă feluri de mâncare nesănătoase, scrie Mediafax.
Acelaşi studiu arată că 70% din cei chestionaţi cred că obezitatea este într-adevăr o problemă în România.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estima că, în 2008, 1,5 miliarde de adulţi erau supraponderali. Dintre aceştia, 500 de milioane erau obezi. Până în 2015, numărul supraponderalilor va creşte la 2,3 miliarde, iar cel al obezilor, la 700 de milioane. Conform aceleiaşi surse, în 2008, 51% din adulţii români erau supraponderali, iar 19,1% obezi. Printre cauzele principale ale acestei boli se numără sedentarismul şi alimentaţia necorespunzătoare.
Potrivit studiului Unilever, mâncarea sănătoasă este considerată scumpă, nesăţioasă şi mai puţin gustoasă de persoanele care iau frecvent masa în oraş, atât la nivel local, cât şi la nivel global. 57% dintre respondenţii de la nivel global cred că mâncarea sănătoasă este mai scumpă (cei mai mulţi dintre aceştia fiind în Polonia – 69% şi cei mai puţini în Marea Britanie – 46%). Comparativ, 78% dintre bucureşteni spun că mâncarea sănătoasă are un preţ mare.
La nivel global, mai mult de 4 din 10 respondenţi consideră că mâncarea sănătoasă nu este suficient de săţioasă. În Bucureşti, mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate au fost de acord cu această afirmaţie.
Felurile de mâncare sănătoase sunt percepute ca fiind mai puţin atrăgătoare de o treime din cei chestionaţi la nivel global. 63% din persoanele intervievate la nivel local spun că opţiunile sănătoase puse la dispoziţia lor de restaurante nu par gustoase.
„Consumatorii nu consideră mâncarea sănătoasă nici atrăgătoare, nici accesibilă. Una dintre problemele pe care le-a scos în evidenţă studiul Perceptions and Practices related to Healthy Eating este aceea că oamenii cred că nu îşi pot permite mâncarea sănătoasă. Mai mult, nu o consideră gustoasă şi din acest motiv nici nu fac eforturi pentru a o consuma mai des”, a spus Maria Gavrilescu, Channel Marketing Leader la Unilever Food Solutions România.
„Românii sunt, însă, conştienţi că ar trebui să o facă – 56% din cei care iau în mod regulat masa în oraş caută opţiunile sănătoase din meniuri. Ce lipseşte în acest moment este o soluţie pentru a schimba percepţia – mâncarea sănătoasă poate fi făcută gustoasă şi accesibilă. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie ca industria de food service să ia măsuri pentru a educa şi corecta obiceiurile proaste”, a mai spus aceasta.