Fără să fi efectuat o expertiză grafologică, IPN a publicat luni fotocopii ale respectivelor documente găsite la domiciliul văduvei unui fost ministru de interne din acea perioadă, Czeslaw Kiszczak.
Lech Walesa a reacționat afirmând că sunt falsuri grosolane. El a recunoscut totuși că a făcut ‘o greșeală’ semnând niște documente în anii ’70, dar a negat că ar fi fost informator al serviciilor secrete. El a susținut că funcționari din cadrul acestor servicii (SB) au falsificat chitanțe pentru sume de bani primite de colaboratorul ‘Bolek’, numele de cod ce i-ar fi fost atribuit.
Pe lângă acele chitanțe, printre documente se mai regăsesc și note manuscrise, inclusiv un angajament de colaborare semnat Lech Walesa ‘Bolek’, precum și rapoarte dactilografiate sau manuscrise ale unor conversații pe care ofițeri de legătură ai SB le-ar fi avut cu ‘Bolek’ începând din anul 1970 și până în 1976, când această colaborarea s-ar fi încheiat după ce Walesa a cerut întreruperea ei.
Acest caz a relansat în Polonia teoriile — promovate mai ales de conservatorii aflați acum la putere — că regimul comunist ar fi căzut în urma unei operațiuni puse la cale de serviciile speciale, transmite Agerpres. Una dintre teorii avansează ideea că în spatele acestei operațiuni ar fi fost serviciile secrete sovietice, care ar fi urmărit păstrarea puterii reale în mâinile fostei elite comuniste.